In de Indiase stad Delhi stond vandaag zowel bij de mannen als bij de vrouwen een halve marathon van bijzonder hoog niveau op de planning. De deelnemerslijst bij de mannen, met onder meer debutant Muktar Edris, was klein bier vergeleken met het veld bij de vrouwen waar met Ababel Yeshaneh en Brigid Kosgei de snelste vrouw ooit op respectievelijk de halve en volledige marathon aan de start verscheen. Geen van beide dames zouden echter het zegegebaar maken, aangezien de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw aan het langste eind trok in een verschroeiende 1u04:46, de tweede prestatie aller tijden. Amedework Walelegn maakte het Ethiopische feest compleet door bij de mannen te winnen in 58’53.

Op eigen bodem is het nog zeker tot en met 31 december wachten op wedstrijden, maar in het buitenland is er wel plaats voor competitie. Dat werd eerder vandaag nog bewezen in de Indiase stad Delhi waar een razendsnelle halve marathon gepland stond voor mannen en vrouwen. Vooral die laatste race zou achteraf tot de verbeelding spreken. Ababel Yeshaneh en Brigid Kosgei, de snelste vrouw op respectievelijk de halve en volledige marathon, trokken met bijzondere ambities naar Delhi. Voor Kosgei liep het echter na een kleine 20 minuten al mis. De atlete haalde de finish niet. Ook tweevoudig winnaar in Delhi, Tsehay Gemechu, zou de leiders relatief snel moeten laten gaan onder impuls van de mannelijke haas. In de slotfase bleef een trio over met Yeshaneh, Ruth Chepngetich en Yalemzerf Yehualaw, die op het WK halve marathon goed was voor brons.

Yehualaw, die op het WK in Gdynia haar enkel pijnlijk verstuikte in de laatste rechte lijn, maakte brandhout van de tegenstand in de laatste kilometers. Nadat er halfweg een tijd in de buurt van 1u05 mogelijk leek, werd duidelijk dat de atlete van het NN Running Team op weg was naar een duik onder die grens. Het WR van Yeshaneh (1u04:31) zou te hoog gegrepen zijn, al stoomde de 21-jarige Ethiopische wel in 1u04:46 over de finish. Goed voor de tweede chrono aller tijden en een verbetering van het parcoursrecord met méér dan een minuut. Chepngetich volgde 20 seconden later op plaats twee, Yeshaneh vervolledigde het podium in 1u05:21.

Walelegn fractie sneller dan landgenoot

Ruim een uur voor de vrouwenrace liepen de mannen hun halve marathon in de straten van Delhi. Het werd uitkijken naar een duel tussen tweevoudig winnaar Andamlak Belihu, de vijfde van het WK halve marathon, en voormalig winnaar Amedework Walelegn. Daarnaast maakte tweevoudig 5.000m-wereldkampioen Muktar Edris zijn debuut op de afstand. Na het wegvallen van de haas iets na halfweg besloot Belihu de wedstrijd hard te maken. De Ethiopiër kon op weinig steun rekenen van zijn concurrenten, met in de kopgroep onder meer ook de Oegandees Stephen Kissa, een trainingspartner van Joshua Cheptegei. Net zoals bij de vrouwen zou er in de absolute slotfase een trio overblijven, nadat vierde man Edris de rol moest lossen. De regerende wereldkampioen zette met 59’04 wel een razendsnel debuut neer. Voorin leek Belihu over de beste papieren te beschikken, maar ook Kissa moeide zich in de slotkilometer. De Oegandees had echter geen antwoord klaar op de versnelling van het Ethiopische duo en moest met de streep in zicht genoegen nemen met de derde stek in 58’56.

Het beulwerk van Belihu werd niet beloond, aangezien Walelegn een fractie sneller bleek. Hij haalde het in 58’53, slechts één seconde voor Belihu, die daardoor geen derde opeenvolgende zege behaalde. In totaal doken maar liefst acht atleten onder het uur. Een opvallende tiende plaats was er voor de Indiër Avinash Sable, die zijn PR met vier minuten verpulverde tot 1u00:30. De atleet is een specialist op de 3.000m steeple, maar kan dus duidelijk ook uit de voeten op de halve marathon.