Binnen één week staan alle schijnwerpers gericht op de marathon van Valencia waarin Soufiane Bouchikhi (30) een gooi doet naar de Olympische Spelen van Tokio. Zijn drie jaar jongere broer Lahsene Bouchikhi toonde eerder deze maand over goede benen te beschikken tijdens een tien kilometer in Dresden. Zelf mikt Bouchikhi op het klassement van de CrossCup, al is hij logischerwijs erg benieuwd naar de marathon van zijn broer, die hij als geen ander kent.  

Welgeteld één wedstrijd werkte Lahsene Bouchikhi af sinds het einde van de atletiekzomer. Op 8 november snelde hij in Dresden naar 28’23, de vijfde prestatie aller tijden in ons land.  Een deugddoende prestatie na een zomer waarin dé grote afspraak eerder in het water viel.  Onzekerheid blijft de norm in 2020 en dat weet ook de 27-jarige atleet die eerder dit jaar de CrossCup-manche in Rotselaar won. “Slechts één week voor de wedstrijd in Dresden was er pas zekerheid over een mogelijke deelname. In de aanloop naar die tien kilometer had ik een mooie test afgelegd op training waarin ik op een lastig parcours onder 29 minuten dook. Op die manier wist ik dat het mijn vormpeil goed zat. Mijn trainingen en stage in Marokko waren eigenlijk afgestemd op de CrossCup-manches van Mol en Roeselare. Daarom liet ik ook het BK tien kilometer op de weg schieten. De oorspronkelijke datum van 1 augustus paste wél in mijn planning, maar gezien mijn focus op de CrossCup bleek dat niet het geval. Ik ben me echter vergeten afmelden”, vertelt Bouchikhi.

“In de zomer heb ik niet echt kunnen tonen wat mogelijk was. Qua gevoel zat het niet helemaal zoals ik wilde. Op de KBC Nacht heb ik doorgezet, ondanks dat velen in mijn geval hadden opgegeven (hij liep naar 13’57″30 op de 5.000m; red.). Ik wil echter altijd blijven vechten en uitlopen, wat er ook gebeurt. De tien kilometer in Dresden heeft me vertrouwen gegeven. Ik kan de Lahsene van nu niet vergelijken met die van vorig jaar, want ik ben een volledig andere atleet nu. Qua vorm zit ik veel beter dan pakweg mijn zege in Rotselaar, dat bewijzen mijn trainingstijden gewoonweg. Die stap vooruit wil ik graag bewijzen in wedstrijden op eigen bodem. Net daarom kijk ik zo hard uit naar de CrossCup omdat ik ook ambities voor het klassement koester”, vervolgt de atleet.

“Wil geen manches laten schieten in CrossCup”

Die klassementsambities zijn zo sterk aanwezig dat er andere wedstrijden mogen wijken voor de CrossCup. Het uitstel van de manches in Mol en Roeselare naar de maand maart heeft ook gevolgen voor het begin van het pisteseizoen in 2021. “In principe loop ik geen wedstrijden meer in 2020, aangezien ik graag nog op stage zou vertrekken om de eerste CrossCup-manches zo goed mogelijk voor te bereiden. Vorig jaar zat ik heel dicht bij de eindoverwinning en dat heeft lang in mijn hoofd gespeeld. Zeker omdat ik een fout gemaakt heb door een manche te laten schieten. Die fout wil ik niet meer opnieuw maken. Aangezien het veldloopseizoen tot midden, zelfs eind maart zal lopen, mik ik op een sterke 10.000m. Dat lijkt me realistischer in vergelijking met een 5.000m, waarvoor meer specifiek trainingswerk vereist is”.

“Leek niet op pad te zijn met Soufiane, maar met een monster”

De zilveren seniorenploeg van het EK in Lissabon met Soufiane en Lahsene Bouchikhi – Foto: Jeroen De Meyer

Binnen exact één week staan alle ogen gericht op de marathon van Valencia. Het wordt een bijzondere marathon, aangezien Soufiane Bouchikhi, de Belgische kampioen in het veld én uiteraard oudere broer van Lahsene. Die laatste kan als geen ander inschatten wat Soufiane in zijn mars heeft. “Ik ben de enige die hem de afgelopen tijd van dichtbij bezig heeft gezien. Dat gaat me echter niet verleiden om uitspraken te doen over een mogelijke eindtijd. Wat ik wel kan zeggen: hij heeft zes maanden als een beest getraind met het oog op volgende week. Op training had ik niet langer het gevoel dat ik met Soufiane op pad was, maar wel met een monster, want zo’n tijden heb ik hem nooit maar dan ook nooit zien halen. Daardoor verwacht ik wel het een en ander, maar het moet altijd gelopen worden. Zijn extreme focus heeft ook te maken met het feit dat hij het al twee keer probeerde op de marathon en dat hij de fouten van toen niet meer wil maken”, klinkt het bij de broer van de toekomstige marathonman.

“Nu is hij absoluut klaar om alles te geven, ondanks de onzekerheid die gepaard gaat met de coronacrisis. Hij heeft zich echt vastgepind op Valencia en wil er knallen. Ik denk dat hij veel mensen zal verrassen, vooral omdat hij zo hard gewerkt heeft om er te staan. Het voornaamste is dat hij nu gezond en zichzelf blijft. Daarnaast staat de komende week uiteraard in het teken van uitrusten. Al blijft het ook kwestie van een superdag te hebben. Zelf ervaar ik geen stress voor m’n broer. Ik ken hem héél goed en weet dat hij door zijn huidige vorm minder stress zal hebben dan een atleet die met twijfels aan de start verschijnt”, besluit Bouchikhi.

De broers Bouchikhi tijdens de verkenning van het EK veldlopen vorig jaar – Foto: Jeroen De Meyer