Nadat gisteren de tien mannelijke genomineerden werden bekendgemaakt voor de prijs van Atleet van het Jaar, was het vandaag de beurt aan tien vrouwelijke namen. Bij die tien atleten ook twee noorderburen met hordeloopster Femke Bol en afstandsloopster Sifan Hassan. Daarnaast maken Letesenbet Gidey, Peres Jepchirchir, Faith Kipyegon, Laura Muir, Hellen Obiri, Yulimar Rojas, Elaine Thompson-Herah en Ababel Yeshaneh kans om in de prijzen te vallen tijdens de virtuele World Athletics Awards op 5 december.

In tegenstelling tot bij de mannen, waar Armand ‘Mondo’ Duplantis en Joshua Cheptegei de topfavorieten zijn om in de prijzen te vallen, is het bij de vrouwen afwachten wie op 5 december aan de haal gaat met de trofee voor Atlete van het Jaar. Goed nieuws is er wel alvast voor Nederland, aangezien zowel Femke Bol als Sifan Hassan de shortlist hebben gehaald. Bol verbaasde vriend en vijand het afgelopen jaar door in haar zes wedstrijden op de lage horden ongeslagen te blijven en met 53″79 een Nederlands record en beste wereldjaarprestatie neer te zetten. De Nederlandse belofte krijgt met Hassan een sterke landgenote naast zich. Hassan was op de AG Memorial Van Damme goed voor een WR op de uurloop én snelde begin oktober in barre omstandigheden naar het ER op de 10.000m. Laura Muir is naast het Nederlandse duo de enige Europese naam op de shortlist. Muir bleef ongeslagen tijdens haar drie 1500m-wedstrijden en zette tevens de beste wereldjaarprestatie neer.

Foto: Golazo/Tomas Sisk

Het Afrikaanse continent is stevig vertegenwoordigd met maar liefst drie Keniaanse en twee Ethiopische atletes. Het Keniaanse trio bestaat uit Peres JepchirchirHellen Obiri en Faith Kipyegon. Jepchirchir verbrak tot twee keer toe het WR op de halve marathon in een wedstrijd waar alleen vrouwen aan de start verschenen. Die tweede verbetering zette ze neer tijdens het WK halve marathon, waar ze ook het kampioenschapsrecord op haar naam zette. Obiri bleef ongeslagen op de 3.000m en 5.000m en was op die eerste afstand de snelste vrouw van het jaar. Kipyegon was op haar beurt dan weer de snelste vrouw van 2020 op de 800m en 1000m. Letesenbet Gidey en Ababel Yeshaneh verdedigden hun Ethiopische landskleuren met verve het afgelopen jaar. Gidey verpulverde begin oktober het WR op de 5.000m en maakt daardoor  héél wat kans op de titel van Atlete van het Jaar. Yeshaneh was goed voor het WR op de halve marathon in een wedstrijd waarin ook mannen deelnamen. De atlete kon echter niet overtuigen op het WK halve marathon door een valpartij in de slotfase.

Yulimar Rojas – Foto: FMA

Tot slot zijn er ook Yulimar Rojas en Elaine Thompson-Herah. Rojas, de Venezolaanse hinkstapspringster, was indoor goed voor een nieuw WR. Outdoor kon ze die lijn niet geheel doortrekken, al deed ze het met vier wedstrijden en evenveel zeges in 2020 allerminst slecht. Thompson is dan weer duidelijk klaar om haar olympische titels te verdedigen in Tokio volgend jaar. De Jamaicaanse spurtbom bleef ongeslagen tijdens zeven 100m-races én zette met 10″85 de snelste tijd van het jaar neer.

Zowel de leden van World Athletics als atletiekfans hebben een stem de komende weken. De eerste stemmingsronde wordt op 15 november afgesloten, waarna vijf kandidaten voor de finale volgen.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1323585936031129601