Na het WK in Doha en het waanzinnige afgelopen marathonweekend loopt de atletiekzomer ten einde. Hoog tijd dus om de genomineerden voor de verschillende prijzen op Europees en wereldwijd niveau bekend te maken. Zowel de World Athletics Awards als de European Athletics Golden Tracks kennen hun genomineerden. Wie verdient het volgens u om de beste atleet, atlete en rijzende ster van het jaar te worden?

Wie zegeviert tijdens ‘eerste’ World Athletics Awards

De IAAF Athletics Awards zullen voor de eerste keer de nieuwe naam dragen van de federatie, namelijk de World Athletics Awards. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen wordt het geen simpele keuze om één naam uit een resem aan absolute toppers te kiezen.

Officieel gezien behaalden drie van de 11 dames een WR. Dalilah Muhammad scherpte het WR op de lage horden aan op de Amerikaanse trials, om vervolgens in de WK-finale nogmaals een verbetering te laten noteren. Brigid Kosgei snelde afgelopen zondag naar een fabuleus WR op de marathon. Sifan Hassan liep in maart naar een officieel WR tijdens de vijf kilometer op de weg en afgelopen zomer ook naar dat op de mijl. Toch maakt ze vooral kans door haar dubbele eindzege in de Diamond League en ongeziene dubbel in Doha door zowel de 1500m als 10.000m te winnen.

Salwa Eid Naser – Foto: Erik Van Leeuwen

Shelly-Ann Fraser-Pryce en Salwa Eid Naser zijn de spurtbommen op het lijstje. Fraser-Pryce snelde in Doha naar haar vierde wereldtitel op de 100m. Naser was dan weer goed voor een onwaarschijnlijke 48″14 in de 400m-finale in Doha, de snelste tijd sinds de jaren 70. Hellen Obiri schreef zowel het WK veldlopen als de 5.000m-finale in Doha op haar naam. Wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech greep in Doha haar eerste grote titel na een zomer waarin ze de 3.000m steeple domineerde.

Slechts drie vrouwen uit kampnummers haalden de longlist van 11 kandidates. Yulimar Rojas en Malaika Mihambo hebben hun plaats niet gestolen op die lijst. Rojas is na afgelopen zomer de tweede performer aller tijden in het hinkstapspringen en vloog naar haar tweede opeenvolgende wereldtitel. Mihambo heerste in de zandbak en sprong naar haar eerste wereldtitel in een waanzinnige 7m30. Mariya Lasitskene kende opnieuw een waanzinnige zomer, met als hoogtepunten haar wereldtitel in Doha en een beste sprong van 2m06. Katarina Johson-Thompson is de meerkampster op het lijstje, dankzij haar eerste wereldtitel in een Brits record en haar tweede Europese titel in zaal.

https://www.instagram.com/p/B3ooc-bH5ZT/

Geen WR’s bij mannen, dus wie haalt het?

In tegenstelling tot de 11 kandidaten bij de vrouwen vielen er geen officiële WR’s te noteren bij de mannen. Joshua Cheptegei snelde wel naar de snelste tijd ooit op 15 kilometer. Cheptegei won vervolgens ook het WK veldlopen, de Diamond League-finale op de 5.000m én de 10.000m in DohaEliud Kipchoge doorbrak afgelopen zaterdag de magische grens van twee uur in de marathon, maar voor zijn officieel WR werd hij vorig jaar al beloond met de award. Verder won de Keniaan ook de London Marathon in de snelste tijd ooit op het parcours.

Karsten Warholm kan gezien zijn zomer wel eens één van de grootste kanshebbers worden. De 23-jarige Noor verbeterde tot drie keer toe het ER op de lage horden en liep de tweede chrono aller tijden in de Diamond League-finale in Zürich. Op het WK in Doha volgde hij zichzelf op als wereldkampioen. Noah Lyles won als eerste man ooit de Diamond League op de 100m en 200m in hetzelfde jaar. Het Amerikaanse toptalent won ook het goud op de 200m en 4x100m in Doha, maar een supertijd kwam er in Doha niet. Daardoor lijkt de award niet binnen handbereik te liggen. Hetzelfde kan gezegd worden over Christian Coleman die met overmacht de 100m op zijn naam schreef en samen met Lyles de 4x100m won op het WK. Coleman wordt echter achtervolgd door de zaak rond zijn drie gemiste controles en is daardoor in se kansloos.

Noah Lyles – Foto: Bjorn Paree

Steven Gardiner en Donavan Brazier hadden zich vorig jaar waarschijnlijk niet in het lijstje verwacht. Gardiner overtuigde in Doha door in zijn ongelooflijk vlotte stijl naar de wereldtitel te snellen op de baanronde. Brazier won dan weer de dubbele baanronde in een stevige eindtijd én Amerikaans record, een kleine maand nadat hij ook al de Diamond League op zijn naam had geschreven. Timothy Cheruiyot is dé heerser op de 1500m. Zijn slechtste resultaat in het afgelopen jaar was een tweede stek op de Diamond League in Doha.

Daniel Stahl en Christian Taylor zijn de enige niet-lopers in het lijstje. Stahl verloor in 2019 amper twee van zijn 15 competities. Hij zette met 71m86 één van verste worpen neer van het afgelopen decennium, schreef de Diamond League op zijn naam en behaalde het goud in Doha. Christian Taylor evenaarde tijdens de AG Memorial Van Damme het record van Renaud Lavillenie door voor een zevende keer de Diamond League te winnen. Vervolgens zou Taylor zijn suprematie bevestigen door op het WK voor de vierde keer de beste hinkstapspringer ter wereld te worden.

Men gaat op zoek naar opvolgers voor Eliud Kipchoge en Caterina Ibarguen. De genomineerden voor de Rising Star-categorie zijn nog niet gekend. Vorig jaar vielen Armand ‘Mondo’ Duplantis en Sydney McLaughlin in de prijzen.

European Athletics Golden Tracks

Ook op Europees vlak kunnen er atleten in de prijzen vallen. Bij de mannen maken Warholm en Stahl op papier het meeste kans. Ook Amel TukaSergey ShubenkovMarcin LewandowskiMagnus KirtNiklas KaulPerseus KarlstromPawel Fajdek en Mikhail Akimenko zijn genomineerd. Kaul lijkt de gedoodverfde favoriet om de Men’s Rising Star Award binnen te rijven.

De strijd bij de vrouwen lijkt te gaan tussen Mihambo, Lasistkene, Johnson-Thompson, Hassan en wereldkampioenes op de 200m en het polsstokspringen, Dina Asher-Smith en Anzehlika Sidorova. Ook de Duitse atletes Gesa Krause en Konstanze Klosterhalfen, de Italiaanse Eleonora Giorgi en de Poolse Joanna Fiodorow behoren tot de genomineerden. De Rising Star bij de vrouwen lijkt Yaroslava Mahuchikh te gaan worden. De Oekraïense hoogspringster won als jongste atlete ooit een manche in de Diamond League, kroonde zich tot Europees juniorenkampioen en legde in Doha het vuur aan de schenen van Lasitskene. Met 2m04 zette ze ook een WR bij de junioren neer. De Nederlandse atletes Femke Bol en Jorinde Van Klinken maken ook kans op de Rising Star Award.

Yaroslava Mahuchikh – Foto: Erik van Leeuwen

De prijzen worden uitgereikt op 26 oktober. Vorig jaar vielen Kevin Mayer en Dina-Asher Smith in de prijzen. Net zoals youngsters Elvira HermanJakob Ingebrigtsen en Armand ‘Mondo’ Duplantis.