Ook in Nederland krijgt de atletiekwereld rake klappen door de blijvende problemen die het coronavirus met zich meebrengen. Gisteren werd de befaamde Zevenheuvelenloop in Nijmegen afgelast, één dag eerder was ook al de Warandeloop in Tilburg van de kalender geschrapt. Beide evenementen kondigden in de maand september nog met veel vreugde aan dat er zelfs in coronatijden sprake kon zijn van de wedstrijden. De fikse stijging van de Nederlandse coronacijfers en daarbij horende maatregelen gooien echter roet in het eten van de grote afspraken op de weg en in het veld. 

De verscherpte coronamaatregelen bij onze noorderburen zorgen ervoor dat grote Nederlandse atletiekafspraken van komend winterseizoen van de kalender verdwijnen. Gisteren werd de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, oorspronkelijk gepland op 14 en 15 november, in samenspraak met de lokale autoriteiten en de Atletiekunie van de kalender geschrapt. Vorig jaar was het evenement goed voor in totaal bijna 35.000 lopers gespreid over twee dagen. De afgelopen jaren kwamen absolute toppers aan de start van die wedstrijd. Het duo dat vorige week nog goed was voor WR’s op de piste in Valencia verbaasde namelijk ook al eerder in Nijmegen. Joshua Cheptegei stoomde in 2018 naar een waanzinnige 41″05. Al staat de prestatie van Letesenbet Gidey zowaar nog hoger aangeschreven. De Ethiopische snelde vorig jaar naar 44’20 op het golvende parcours. Daarnaast verschenen marathonlopers Koen Naert en Bashir Abdi geregeld aan de start van de race. Volgens de organisatie behoort een editie in het voorjaar van 2021 tot de mogelijkheden.

Ook de Warandeloop, die in tegenstelling tot andere jaren niet samenviel met de CrossCup in Roeselare, is door de coronacrisis van de kalender verdwenen. Dat maakte de organisatie eergisteren met spijt in het hart bekend. De veldloop, die traditiegetrouw als selectiecross voor het EK veldlopen fungeert bij de Nederlanders, zou in normale tijden één week na de Zevenheuvelenloop volgen. Naast de Warandeloop zijn de Sylvestercross in Soest en de Mastboscross in Breda geschrapt. De Montferland Run, de stratenloop die telkens begin december wordt georganiseerd, werd eind september al geannuleerd. Ook daar kwamen onder meer Naert en Abdi geregeld aan de start de voorbije jaren. Nederland kreeg in 2020 al rake klappen door de coronacrisis op vlak van sportevenementen. Grote stadsmarathons als die van Rotterdam en Amsterdam werden uitgesteld naar volgend jaar. Naast de diverse annulaties maakten Sifan Hassan en Susan Krumins bekend dat ze er komende zaterdag niet bij zijn op het WK halve marathon in het Poolse Gdynia. Hassan is na een kort en krachtig seizoen te vermoeid, vooral na haar ER op de 10.000m van vorige week in helse omstandigheden. Krumins liep een kleine blessure op en durft geen risico’s te nemen met het oog op het uiterst belangrijke 2021.

Licht op groen voor Mol

In eigen land blijft het licht voorlopig op groen staan voor het organiseren van coronaproof sportwedstrijden in openlucht. Op 8 november wordt in principe de CrossCup op gang geschoten aan het Zilvermeer in Mol. Organisator Jos Van Roy benadrukte dat met de getroffen voorzorgen in principe geen probleem kan ontstaan om de eerste manche van het regelmatigheidscircuit te organiseren.