Op eigen bodem draait het veldloopseizoen op volle toeren, maar dat is niet het geval bij onze noorderburen. Daar ligt de focus namelijk grotendeels op de weg met zondagmiddag de 15 kilometer lange NN Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Een trosje Belgen trok naar Nederland met als grootste namen Koen Naert en Simon Debognies. Die laatste maakte indruk door net naast het podium te grijpen, maar wél de snelste chrono ooit door een Europeaan neer te zetten in Nijmegen. 

De Zevenheuvelenloop is een relatief simpel recept: 15 kilometer knallen over zeven heuvels in en rond de Nederlandse stad Nijmegen. Dat recept slaat ook aan bij Belgische atleten en dat was zondagmiddag niet anders. Voor het eerst sinds 2019 stond er opnieuw een Zevenheuvelenloop op de planning nadat de coronacrisis de afgelopen jaren roet in het eten gooide.

Simon Debognies maakte van de terugkeer van die wedstrijd gebruik om een stevige indruk na te laten. Debognies zou een doordachte race lopen in Nijmegen. In de slotfase kwam het podium in zicht voor onze landgenoot. Hij zou uiteindelijk slechts één seconde tekortkomen om die felbegeerde podiumplaats te grijpen. Een mooie troostprijs was de chrono van 42’59, de snelste ooit door een Europeaan op de Zevenheuvelenloop. Debognies gaf na het EK in München al aan dat hij het komende jaar de overstap naar de marathon wil maken. Zijn prestatie op de ongebruikelijke 15 kilometer zal hem dus het nodige vertrouwen bezorgen. De zege ging naar de Oegandees Rogers Kibet in 42’08.

Voormalig Europees marathonkampioen Koen Naert kende geen topmaanden in de nasleep van het EK door onder meer een coronabesmetting. Naert knoopte in Nijmegen aan met een degelijke 11de stek en bijhorende 43’36. Bij de vrouwen ging de zege naar Beatrice Chepkoech, een naam die u ongetwijfeld kent van de 3.000m steeple aangezien de Keniaanse het wereldrecord op die afstand op haar naam heeft staan. Na een spannende slotfase haalde Chepkoech het van haar landgenoten Evaline Chirchir en Stella Chesang. De Britse Eilish McColgan viel als eerste Europeaanse net naast het podium met 47’40. Diane van Es was de eerste Nederlandse atlete op een zesde stek in 47’56, amper 35 seconden na de winnares.

Julie Voet scherpt parcoursrecord aan tijdens Zevenheuvelennacht

Debognies was niet de enige landgenoot die zich liet opmerken. Daags voor de Zevenheuvelenloop liet Julie Voet al van zich horen tijdens de Zevenheuvelennacht. In plaats van 15 kilometer krijgen de deelnemers er 7 kilometer voorgeschoteld. Voet, die tijdens de CrossCup Relays in Berlare als tweede loopster één van de snelste tijden neerzette en begin oktober ook al uitpakte met 16’30 op de 5 kilometer op de weg, schreef de wedstrijd makkelijk op haar naam. De atlete van AVR won in 23’47 en scherpte daarmee het parcoursrecord aan met 14 seconden. Voet bleef Julia Samuelsson, de nummer twee, voor met maar liefst 26 seconden. Ze lijkt dus klaar om tijdens de CrossCup in Roeselare mee te strijden voor de EK-tickets bij de junioren.

Julie Voet tijdens de CrossCup in Mol – Foto: Peter Wagemans

Isaac Kimeli verovert podiumplaats in Zwitserland

Afgelopen zaterdag stond Isaac Kimeli aan de start van de Corrida Bulloise, een stratenloop van 8,1 kilometer in het Zwitserse Bulle. In 2019 was Kimeli er al eens de beste, maar dit jaar moest hij twee atleten voor zich dulden. Kimeli werd derde met 22’58 en was een maatje te klein voor Dominic Lubalu en Boniface Kibiwott. Lubalu was met 22’17 goed voor een nieuw parcoursrecord.