Terwijl alle ogen in België gericht waren op de Crosscup-manche in Roeselare, waar de Belgische EK-tickets verdeeld werden, ging in Nederland alle aandacht naar de jaarlijkse Warandeloop. De cross in Tilburg, eveneens selectiecross voor onze noorderburen, kon dit jaar op extra internationale aandacht rekenen omdat binnen twee weken het EK veldlopen er plaatsvindt. In een sterk getint internationaal veld was het Jip Vastenburg en Michel Butter die zich tot beste Nederlanders kroonden.

Jip Vastenburg – Foto: Johnny De Ceulaerde

Op de lange cross bij de vrouwen (het zogeheten Crossgala) was het de Zwitserse Fabienne Schlumpf, frequent ook aan de bak op onze Crosscup- en Flanderscup-manches, die overtuigend kon zegevieren. Dertien seconden later liep het Nederlandse toptalent Jip Vastenburg binnen als tweede. Een opsteker voor de voormalig Europese junior- en beloftenkampioene, die daarmee zeker is van EK-deelname over twee weken. Sifan Hassan, die eerder een wildcard had gekregen voor het EK, was er niet bij op de Warandeloop. Een virale infectie speelt haar parten. Zij liet voorbije week al weten dat dat haar eveneens verstek doet geven voor het EK veldlopen van 9 december.

Bij de mannen kon Michel Butter opgelucht naar adem happen na de finish. In een lang ontsponnen strijd met zijn landgenoten kon hij beslag leggen op de zesde plaats, maar – belangrijker – werd daarmee eerste Nederlander en verzekerde zich zo van het EK. Op het 10,3 kilometer lange parcours kwam hij een halve minuut na het Italiaanse toptalent Yemaneberhan Crippa, die met de bloemen ging lopen, over de finish. Crippa, amper 22 lentes jong, maar reeds drievoudig Europees kampioen veldlopen bij juniors en beloften, hield slechts twee tellen voorsprong over op de Rus Rinas Achmedejev. Aanvoerder van de Zweedse delegatie in Tilburg, Napoleon Solomon, vervolmaakte het podium. Khalid Choukhoud en belofte Stan Niesten haalden als Nederlanders nog de top-10.

Door de samenloop met de selectiecross in Roeselare vielen er weinig landgenoten terug te vinden op de lange veldlopen. Eervolle vermeldingen voor landgenoten waren er wel op de korte cross. Febe Pardaens werd er achtste bij de vrouwen en Sander Vercauteren haalde met een 14e plaats de top-15 bij de mannen.

Bekijk de uitslagen hier.