Isaac Kimeli en Mieke Gorissen hebben zich in Lokeren tot Belgisch kampioen op de tien kilometer gekroond. Kimeli was na een onderonsje met trainingsmakker Robin Hendrix duidelijk de beste in een stevig parcoursrecord van 28’17, goed voor de tweede prestatie aller tijden. Clément Deflandre vervolledigde het podium na een stevige sprint. Bij de vrouwen bleef een ijzersterke Mieke Gorissen favoriete Nina Lauwaert en Lisa Rooms voor in een scherpe 32’49. Titelverdedigster Hanne Verbruggen ging tegen de vlakte in de tweede wedstrijdhelft en staakte daardoor de strijd. 

Titelverdedigster Hanne Verbruggen opteerde voor de kopstart op het BK tien kilometer op de weg bij de vrouwen. Verbruggen kreeg in een winderig en regenachtig Lokeren Nina Lauwaert en een verbazend sterke Mieke Gorissen in haar zog. Die laatste zou vervolgens stevig doortrekken, waardoor er voorin nog sprake was van een duo aangezien Lauwaert moest lossen. Verbruggen kwam echter rond kilometer zes onzacht in aanraking met het asfalt, waardoor de titelverdedigster de strijd moest staken. Gorissen bleef ondertussen doorstomen en finishte na een stevige 32’49, bijzonder straf voor de atlete die vorig jaar nog vierde werd op het BK in een tijd net onder 35 minuten. Naast de zege van het BK in het algemeen stak de atlete ook de zege bij de masters vrouwen +35 op zak. Lauwaert bolde als tweede over de finish in 33’12. Lisa Rooms vervolledigde het podium in een tijd van 34’06.

“Het komt absoluut als een verrassing, zeker door het stevige deelnemerslijst. Ik probeerde in de aanvangsfase mee te gaan met de kopgroep. Het is echter anders verlopen, want na de val van Hanne liep ik plots alleen op kop. Ik hoop dat ze zich niet te hard bezeerd heeft bij die val trouwens. Nina zat op dat moment al even achterop, al leek het in mijn hoofd van haar eerder een slimme indeling. De laatste maanden van de coronacrisis heb ik tamelijk wat kunnen trainen omdat ik mijn dagen zelf kon indelen, maar dit kan ik nog altijd niet verklaren. Alles moet blijkbaar samengevallen zijn, ik denk niet dat het nog een keer zou lukken. Als Hanne niet valt, dan is het een volledig andere wedstrijd”, aldus de onverwachte winnares Gorissen.

Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen – Foto: Peter Wagemans

“Ik had ontzettend hard uitgekeken naar vandaag, helaas besliste een borduur daar na zes kilometer anders over. Ik belandde recht op mijn gezicht maar kon gelukkig nog snel mijn handen plaatsen, waardoor er alleen sprake is van wat ‘blikschade’. Het is een gemiste kans om mijn titel te verdedigen, aangezien ik het nu met een bezeerde elleboog, schouder en een DNF achter mijn naam moet stellen. Volgend jaar hoop ik opnieuw een stap te zetten om opnieuw een gooi naar een derde titel te doen, maar eerst ga ik me verzorgen”, klonk het bij Verbruggen op haar social media.

Kimeli heerst in bijzonder sterk veld

Isaac Kimeli en Robin Hendrix – Foto: Peter Wagemans

Bij de mannen stond er geen maat op de tandem Robin Hendrix-Isaac Kimeli. Al in de eerste ronde maakten beide heren het verschil. Kimeli zou vervolgens na een kilometer of acht doorjassen en met 28’17 een bijzonder straf nieuw parcoursrecord neerzetten. Met die tijd mag Kimeli zich de tweede performer aller tijden op tien kilometer noemen. Zijn trainingsmaatje Hendrix mag de derde plaats op die ranking aller tijden in ons land bekleden met 28’22. De strijd om de derde plaats was waarschijnlijk de spannendste van de dag. Clément Deflandre haalde het bijzonder nipt voor Nicolaï Saké en Sander Vercauteren in 28’51. In totaal doken maar liefst zeven atleten onder 29 minuten. 16 landgenoten doken onder 30 minuten op het parcours in Lokeren dat niet razendsnel genoemd mag worden gezien het vele draaien en keren in Lokeren.

“Ik ben zeer tevreden met zo’n tijd op dit parcours. Het had echter nog mooier geweest om hier tegen Soufiane Bouchikhi en Koen Naert te lopen. Op een sneller parcours moet ik zeker onder 28 minuten kunnen duiken, dus dat zal ik in de toekomst proberen. Op aanraden van mijn trainer Tim Moriau hebben Robin en ik ons eigen ding gedaan. In de slotfase kreeg hij wat steken, waardoor ik hem moest achterlaten. Na mijn blessures in het begin van de zomer was ik des te meer gebrand op een knappe prestatie. De komende weken staan stevige volumes gepland op training met het oog op de CrossCup-manches in Mol en Roeselare. Het was jammer dat Simon Debognies niet aan de start kon verschijnen door scheenbeenproblemen, aangezien het héél mooi was geweest om met ons drie op het podium te staan. Ik hoop dat hij snel van zijn klachten verlost is, zodat we samen kunnen toeleven naar de komende weken”, vertelde Kimeli achteraf. Titelverdediger Koen Naert kwam niet aan de start om geen risico’s te nemen met het oog op het WK halve marathon na een kleine hamstringblessure, net zoals Soufiane Bouchikhi die na een zware trainingsweek niet over frisse benen beschikte en het BK links liet liggen.

1 REACTIE

  1. Het is een snel parkoers met veel lange rechte stukken en het was perfect loop weer 12graden en de wind zat in de goede richting.

Reacties zijn gesloten.