De 41ste KBC Nacht belooft alvast een bijzondere editie te worden, aangezien de meeting voor het eerst in de maand september gepland staat. Een reeks sterke Belgen, vergezeld door een trosje internationale atleten zakt morgen af naar het Atletiekstadion De Veen voor één van de grootste afspraken van het jaar in eigen land.

De Belgische atletiekwereld wordt verwend want na de AG Memorial Van Damme van vrijdag vindt zondag de KBC Nacht, oorspronkelijk begin juli op de kalender, plaats in Heusden-Zolder. Ook in coronatijden verschijnt een resem nationale toppers aan de start. Rani Rosius mag op haar thuispiste aan de slag op de 100m na haar overwinning op de Memorial. Kan Rosius nogmaals in de buurt van haar PR van 11″39 komen? Hoogspringster Claire Orcel is uit op revanche na haar eerder tegenvallende 1m84 op de Memorial. De WK-finaliste krijgt het gezelschap van Nicola McDermott, die de beste was in Brussel. Ook Belgisch recordhoudster bij de cadetten Merel Maes komt in actie.

De KBC Nacht, die anno 2020 eerder de KBC Namiddag mag genoemd worden, kan telkens uitpakken met mooie namen op de middellange afstand. Elise Vanderelst gaat na haar stevige 1000m in Brussel op zoek naar een snelle 1500m. De Spaanse Esther Guerrero, het Keniaanse duo Fancy Cherono en Mercy Chepkirui en Sofie Van Accom zijn uitdagers van dienst. Isaac Kimeli is de grote naam bij de mannen. Kimeli, die op de Memorial geen ideale wedstrijd voorgeschoteld kreeg, hoopt om richting 3’35 te gaan. Tim Van de Velde wil dan weer onder 3’40 duiken. Het Belgische duo zal onder meer geprikkeld worden door buitenlandse namen zoals David Bustos, Boaz Kiprugut en Marius Probst.

De 800m is opgebouwd rond Renée Eykens, die in Heusden voor de voorlaatste keer in actie komt deze zomer. Eykens krijgt onder meer Noélie Yarigo naast zich. De atlete uit Benin flirtte recent nog met de grens van twee minuten en fungeerde onder meer als haas voor Faith Kipyegon tijdens de Memorial. Ook de Nederlandse Bregje Sloot kan Eykens richting een snelle chrono stuwen. Eliott Crestan kijkt al weken uit naar de Nacht. De derde van het WK voor junioren in 2018 wil zijn PR (1’46″84) aanscherpen. De Keniaan Collins Kipruto, die Jakob Ingebrigtsen na een slordige 1100m afzette tijdens de Memorial, is samen met Saul Ordonez de man om Crestan aan dat PR te helpen. Ook Aaron Botterman en Aurèle Vandeputte verschijnen aan de start van de dubbele baanronde.

Op de hoge horden neemt Anne Zagré het op tegen de Nederlandse Sharona Bakker. Een gelijkaardig duel is er bij de mannen met Michael Obasuyi en Liam van der Schaaf. Europees beloftekampioen Paulien Couckuyt wil graag nog eens uitpakken op de lage horden. Couckuyt krijgt onder meer Eline Claeys en Nenah De Coninck naast zich. Cynthia Bolingo verschijnt met duidelijke ambities aan de start van de 300m bij de vrouwen, waar haar collega’s bij de Belgian Cheetahs, Camille LausManon Depuydt en Margo Van Puyvelde, ook in de startblokken kruipen. Bolingo, recent goed voor het BR van 37″18, wil graag onder 37 seconden duiken op de afstand. Bij de mannen geen 300m, maar een klassieke baanronde. Belgian Tornado Julien Watrin kiest in extremis toch voor een 400m nadat hij de afgelopen weken voornamelijk voor de kort sprint opteerde.

Tot slot is er traditiegetrouw ook de 5.000m. Een opmerkelijke naam hier is Belgisch recordhouder op de 1500m Ismael Debjani. Debjani debuteert op die afstand en kan onder meer de strijd aangaan met routiniers zoals Robin HendrixLahsene Bouchikhi en Michael Somers. Interessant wordt ook wat namen zoals John Heymans en Thomas Vanoppen waard zijn. Beide heren doken namelijk net zoals Hendrix vorig weekend onder acht minuten op 3.000m.

Samenvatting op Sporza

Door de coronapandemie zal de KBC Nacht van zondag achter gesloten deuren plaatsvinden. Om 23u10 is er een uitgebreide samenvatting van de meeting te bekijken op Sporza op Eén.