De 45ste KBC Nacht in Heusden-Zolder was een leuk weerzien voor de fans met de Belgische EK-gangers. Onder meer Jochem Vermeulen, Florent Mabille, Imke Vervaet en Naomi Van den Broeck wilden enkele dagen na hun medaillekoers op het EK in Rome tonen voor eigen publiek. De wind maakte het hen echter niet gemakkelijk. Toch kon Vermeulen nog een PR meegrissen op de 800m en had Van den Broeck nog haar derde chrono ooit in de benen. 

De EK-gangers hebben de Italiaanse zon gelaten waar hij was. In het Stadion De Veen in Heusden-Zolder was er daardoor vooral veel wind aanwezig. Op de sprintnummer leidde dat met momenten tot gemeten snelheden van +4m/s waardoor geldige tijden helaas in de minderheid waren.

De 11″31 van Marine Jehaes zal dus niet de recordboeken ingaan, al toont de jonge sprintster wel weer op de goede weg terug te zijn na blessureleed. Ze klopte onder meer Rani Vincke (11″32). De reeks nadien kreeg met +2.8m/s ietwat normalere wind in de rug. Patrizia Van der Weken, de nummer vier van het EK, toonde zich daarin de sterkste met 11″07. Rani Rosius kon na een moeilijke start nog de derde plaats wegkapen in 11″26.

Bij de mannen hielp de wind ook een stevig handje. Hoewel Kobe Vleminckx onderweg half zijn spike uittrapte, werd hij nog derde in 10″21. De winst ging naar Joshua Harttman in 9″92. Op de hoge horden trok een landgenoot aan het langste eind. Het was Elie Bacari die naar 13″39 sprintte. Nog nooit ging de EK-finalist zo hard, al kon de tijd door de wind niet gehomologeerd worden. Bacari kreeg later op de avond de Trofee Paul Eerdekens voor beste Belgische prestatie van de meeting. In zijn spoor liep Julien Watrin naar 14″22. De Belgian Tornado die knap terugvecht na teelbalkanker had gehoopt om onder de 14 seconden te kunnen duiken, maar knalde daarvoor te hard tegen de derde horde.

Foto: Jolien De Bock

De absolute ster van de meeting kwam uit Puerto Rico. Regerend olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn duldde geen tegenstand op de 100m horden en won overtuigend in 12″56.

Al even onbetwistbaar was de overwinning van Naomi Van den Broeck op de vlakke 400m. Zij zette haar derde chrono ooit neer en haalde het met 51″68 van de 52″22 van Imke Vervaet. De twee bronzen Cheetahs komen vandaag al opnieuw in actie in Nijvel. Van den Broeck waagt zich na haar geslaagd debuut op de IFAM nogmaals aan een 400m horden, Vervaet keert terug naar haar geliefkoosde 200m. Paulien Couckuyt krijgt vandaag een dag rust, maar was er gisteren wel bij. Zij liep in haar eerste 400m van het seizoen naar 53″46. Bij de mannen triomfeerde Florent Mabille, op dezelfde piste als waar hij vorig jaar uitpakte met een stevig PR, door 46″72 neer te zetten. Op de 400m horden zette Nina Hespel haar beste tijd van het seizoen neer. 57″34 was goed voor winst.

Foto: Peter Wagemans

Op de 800m is Eliott Crestan nog steeds zoekende naar de rechtstreekse olympische limiet van 1’44″70. Gisteren stond hij in de laatste rechte lijn alleen in zijn zoektocht. Hij vond niemand meer om zich aan op te trekken en liep autoritair als eerste binnen in 1’45″40. Vice-Europees kampioen 1500m Jochem Vermeulen koos eveneens voor de dubbele baanronde. Hij heeft alle aandacht en verplichtingen van zijn zilveren plak duidelijk goed verteerd en keerde huiswaarts met een nieuw PR van 1’46″38 en de tweede plaats. Tibo De Smet kon het tij na het matige haaswerk in de eerste ronde niet meer keren en liep als zesde binnen in 1’47″19. Christina Hering haalde het bij de vrouwen in 2’04″00, 63 honderdsten later volgde Vanessa Scaunet.

Foto: Peter Wagemans

Het was Australië boven op de 1500m. Stewart McSweyn duldde in de laatste 200m geen gezelschap meer en won overtuigend in 3’35″44. Zijn landgenote Sarah Billings deed het met minder overtuigingskracht maar pakte eveneens de winst in 4’06″26. Antoine Senard en Elise Vanderelst waren de beste Belgen in het pak. Senard klokte 3’39″41, Vanderelst zette 4’07″84 op de klok.

De 5.000m weet jaar na jaar voor topprestaties te zorgen op de KBC Nacht en ook nu werd er voorin hard gelopen. Santiago Catrofe scherpte zijn eigen record aan door 13’05″95 neer te zetten. Guillaume Grimard verwees zijn vorige besttijd eveneens naar de prullenbak. Op dezelfde piste als waar hij twee jaar geleden zijn record liep, liep hij dit keer naar 13’39″79.

In het polsstokspringen tankte Elien Vekemans weer wat vertrouwen na een moeilijk EK en blessurezorgen. Met 4m23 bleef ze op gelijke voet staan als de winnares, maar haar foutpogingen verwezen haar naar plaats vier. Timothy Herman kon gisteren eindelijk weer flirten met de 80m-grens. Hij kegelde zijn speer naar 79m21, al moest hij daarmee de duimen leggen voor Kasper Sagen. De Noor zette met 80m66 een PR neer.

Foto: Peter Wagemans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in