De Oegandees Joshua Cheptegei heeft op de Diamond League in Monaco het WR onwaarschijnlijke verwezenlijkt. Cheptegei, de wereldkampioen in het veld én op de 10.000m, moest al na 2.500m zelf aan de bak, maar hield op indrukwekkende wijze vol. De atleet van het NN Running Team klokte af na een ongelooflijke 12’35″36, net geen twee seconden onder het 16 jaar oude WR van zijn teamgenoot Kenenisa Bekele. Mike Foppen was goed voor een evenaring van het NR.

Joshua Cheptegei had in Monaco één doel voor ogen: het mythische WR van de Ethiopiër Kenenisa Bekele van de tabellen vegen. De Oegandees zou daarvoor wel een hap van maar liefst 20 seconden uit zijn PR moeten doen. Cheptegei kon rekenen op drie hazen met zijn vaste kompaan Roy Hoornweg, zijn landgenoot Stephen Kissa en de Australiër Matthew Ramsden. Die laatste moest Cheptegei in principe tot bijna 3.000m hazen, maar Ramsden hield het niet zo lang uit. Gelukkig kon Cheptegei een beroep doen op de beruchte Wavelight-technologie.

Met nog drie ronden te gaan, bleef de 23-jarige atleet gelijke tred houden met het WR. Vervolgens schakelde Cheptegei een versnelling hoger. Het publiek begon meer en meer te geloven in het WR en de wereldkampioen op de 10.000m dook met een lichte voorgift de slotronde in. Hij hield stand en dook met 12’35″36 één seconden en 99 honderdsten onder het WR van Bekele, dat ondertussen al 16 jaar op de tabellen stond. De Keniaan Nicholas Kimeli werd tweede in een snedige 12’51″78.

Foppen evenaart Nederlands record

Mike Foppen won afgelopen weekend nog de Warandeloop in Tilburg. – Foto: Erik Van Leeuwen

Er was ook nog een wedstrijd in de wedstrijd tussen de Europeanen. Daarin toonde onze noorderbuur Mike Foppen zich. De tweede groep in de race ging oorspronkelijk richting 13’10, maar het merendeel van de atleten weigerde initiatief te nemen. Toch kon Foppen dankzij een sterke slotfase een stevige verbetering van zijn PR noteren bij zijn debuut in de Diamond League. Met 13’13″06 dook hij maar liefst 12 seconden onder zijn vorige recordtijd. Hij evenaarde daarmee ook het Nederlands record van Kamiel Maase.