Komend weekend staat een bijzonder BK AC gepland in het Koning Boudewijnstadion. De Belgische top zakt in coronatijden af naar Brussel. Het zelden gevulde stadion zal echter nog leger ogen aangezien er dit jaar helemaal geen publiek toegelaten is. Ook het BK meerkamp staat dit weekend gepland.

Onderlinge strijd tussen Cheetahs en Tornados op korte sprint

De korte sprintnummers beloven spektakel op te leveren komend weekend. Op de 100m nemen Kevin en Jonathan Borlée het op tegen hun collega bij de Belgian Tornados Robin Vanderbemden. Het trio zal echter op hun hoede moeten zijn voor Gaylord Kuba Di-Vita en Kobe Vleminckx. Een gelijkaardig veld is terug te vinden op de 200m, waar Julien Watrin zich ongetwijfeld zal willen mengen.

Bij de vrouwen lijkt Rani Rosius na afgelopen weekend onklopbaar op de 100m. De strijd op de 200m belooft echter razendspannend te worden met héél wat titelkandidaten. Op basis van PR’s beschikken Imke Vervaet en Manon Depuydt over de beste papieren, al was het vorig weekend wel Cynthia Bolingo die het meest kon overtuigen op de halve baanronde. Ook Lucie Ferauge en Justine Goossens zullen zich maar wat graag in de titelstrijd mengen.

De baanronde bij de mannen kan voor het eerst in jaren niet op de broers Borlée rekenen. Ook uittredend kampioen Jonathan Sacoor is niet van de partij. De weg naar een eerste titel voor Christian Iguacel of Camille Snyders lijkt daardoor open te liggen. Bij de vrouwen staat er in principe geen maat op Camille Laus, die op de Brussels Grand Prix haar seizoen opende met een meer dan degelijke 52″55. De strijd om het podium kan met Liefde Schoemaker, Margo Van Puyvelde en Elise Lasser bijzonder interessant worden.

Foto: Jimmy Cailly

Volgen Crestan en Eykens zichzelf op?

De 800m bij de heren lijkt een kolfje naar de hand van Eliott Crestan. De atleet van SMAC moet wel afrekenen met BK-specialist Aaron Botterman, die in het verleden al goed was voor drie outdoortitels. Ook voormalig Belgisch kampioen Aurèle Vandeputte zal zich willen mengen. Pieter Claus gaat voor een vijfde 1500m-titel op rij, al wordt dat geen sinecure aangezien hij moet opboksen tegen dé man in vorm, Ismael Debjani. Youngsters Thomas VanoppenRuben Verheyden en Tim Van de Velde zullen hun collega’s het leven zuur proberen maken. Lahsene Bouchikhi is de grote favoriet op de 5.000m. Ward D’hoore en Ali Hamdi zullen de atleet van RESC moeten uitdagen.

Bij de vrouwen belooft het de dubbele baanronde een strijd te gaan worden tussen Renée Eykens en Mirte Fannes, die gerust de revelatie van het seizoen genoemd mag worden. Camille Muls liep door een stressfractuur in het voorjaar te veel trainingsachterstand op, waardoor een podiumplaats het hoogst haalbare lijkt. Mariska Parewyck is terug van weggeweest én zeker een gevaarlijke outsider met het oog op het podium. Op de 1500m dagen Sofie Van Accom en Jenna Wyns topfavoriete Elise Vanderelst uit. Vanderelst noteerde eerder deze week nog een puik seizoensbeste van 4’09″32. Nina Lauwaert lijkt op papier al gewonnen op de 5.000m. Lauwaert krijgt er wel het gezelschap van Lindsey De Grande.

Renée Eykens – Foto: Jimmy Cailly

Obasuyi en Zagré op zoek naar topchrono’s

Michael Obasuyi opende afgelopen zondag zijn zomerseizoen met 13″71 op de hoge horden. De atleet van OEH is gebrand op een goede prestatie en hoopt stiekem op een verbetering van zijn PR van 13″54. Dylan Caty is zijn voornaamste concurrent op de 110m horden. Geen Julien Watrin aan de start van de lage horden, waardoor de weg naar een eerste Belgische seniorentitel voor Dylan Owusu of Tuur Bras open ligt. Op de 3.000m steeple zal voormalig Belgisch kampioen Clément Deflandre geen tegenstand dulden.

Bij de vrouwen wordt het uitkijken naar Anne Zagré. Kan de Belgische recordhoudster onder 13 seconden duiken op de 100m horden? De strijd om de overige podiumplaatsen wordt er één onder trainingspartners Sarah MissinneAngel Agwazie en Chloë Beaucarne. Op de lage horden kan Paulien Couckuyt in tegenstelling tot vorig jaar niet op Hanne Claes rekenen. Kan de atlete van VAC al richting 55 seconden knallen in het gezelschap van belofte Eline Claeys, die haar PR stevig aanscherpte op de Brussels Grand Prix.

Foto: Peter Wagemans

Carmoy en Vekemans op zoek naar BR’s

Ben Broeders maakt vandaag zijn opwachting in de Diamond League van Monaco. Zondag verschijnt Broeders ook aan de start van het BK om naar alle waarschijnlijkheid een tweede titel op rij binnen te rijven. Voormalig Belgisch recordhouder Arnaud Art is niet van de partij door een blessure. Het verspringen moet een duel worden tussen Corentin Campener en Mathias Broothaerts. Meerkamper Daniel Segers kan het duo het mogelijk knap lastig maken. In het hoogspringen wordt het uitkijken naar Thomas Carmoy, die afgelopen zondag het BR bij de beloften aanscherpte. De atleet van CRAC heeft zijn vizier gericht op 2m30, wat een evenaring van de beste wereldjaarprestatie zou betekenen.

Elien Vekemans is in afwezigheid van Fanny Smets de favoriete in het polsstokspringen. Voor Vekemans wordt het de wedstrijd van de laatste kans om richting 4m30 te gaan. Na het BK trekt de atlete van DCLA opnieuw naar de VS voor haar studies. Saliyya Guisse gaat voor de dubbel in het ver- en hinkstapspringen. Bo Brasseur en Elsa Loreiro worden haar grootste uitdagers in respectievelijk ver en hinkstap. Het hoogspringen kan een interessante strijd worden tussen belofte Zita Goossens en Belgisch recordhouder bij de cadetten Merel Maes. Maes vloog vorig weekend over 1m82 en beschikt daardoor over de beste Belgische prestatie van het seizoen. Claire Orcel is de grote afwezige door een enkelblessure.

Thomas Carmoy – Foto: Maxime Delobel

Milanov maakt terugkeer, Sorgeloos en Herman tekenen voor duel in speerwerpen

Philip Milanov maakt komend weekend voor het eerst zijn opwachting deze zomer. Milanov opteert uiteraard voor het discuswerpen, maar kiest ook voor een uitdaging in het kogelstoten. In die laatste discipline is Matthias Quintelier zijn grote uitdager. Het speerwerpen belooft spannend te worden, aangezien Timothy Herman en Cedric Sorgeloos het tegen elkaar opnemen. Afgelopen weekend was Herman duidelijk de betere van de twee, maar misschien kan de beste performer bij de junioren van 2019 uit een ander vaatje tappen op het BK. Remi Malengreaux gaat in het hamerslingeren, dat zoals gewoonlijk op een andere locatie plaatsvindt, op zoek naar zijn vierde opeenvolgende nationale titel. In Kessel-Lo doet Vanessa Sterckendries ook letterlijk een gooi naar een verbetering van haar eigen BR. Het is geen geheim dat de atlete van OEH deze zomer nog richting de grens van 70m wil.

Maudens en Pittomvils op eenzame hoogte

Door de coronacrisis besloot de KBAB om het BK meerkamp te behouden voor senioren en te verplaatsen naar het klassieke BK-weekend. Bij de vrouwen toren Hanne Maudens in afwezigheid van Noor Vidts, die wel in actie komt in het kogelstoten, boven alles en iedereen uit. Een gelijkaardig verhaal is er bij de mannen met Niels PittomvilsThomas Van der Plaetsen kiest op het BK voor het discuswerpen en de hoge horden.

Doen Genyn en Delespesse nog beter dan vorig weekend?

Zoals gewoonlijk staat ook het BK voor AMH op de planning. Grote namen zijn onder meer Peter GenynDavid DelespesseLéa Bayekula en Gitte Haenen. Genyn was afgelopen weekend goed voor een WR en wil die hoogvorm verzilveren. Delespesse verbeterde twee BR’s op de Brussels Grand Prix en trekt ongetwijfeld met een gelijkaardige doelstelling als zijn paralympische collega naar het BK.

Er wordt geen livestream van het BK voorzien, maar de KBAB zal in een samenwerking met AtletiekNieuws een gelijkwaardig alternatief voorzien om virtuele toeschouwers op hun wenken te bedienen. Hou onze website en sociale media dus zeker in de gaten.

Foto: Jimmy Cailly