De uitslag van de lange cross bij de mannen op het BK veldlopen van 1 maart is vanaf vandaag ook officieel. Na afloop van het BK werden door RFCL en RESC, de clubs van respectievelijk Soufiane en Lahsene Bouchikhi, klachten ingediend in verband met mogelijke wedstrijdvervalsing. Isaac Kimeli, Dieter Kersten en hun trainer Tim Moriau zijn vrijgesproken. De broers Bouchikhi kunnen nog in beroep gaan tegen die beslissing.

Isaac Kimeli had namelijk zijn teamgenoot Dieter Kersten de tweede plaats ‘geschonken’, waardoor die laatste de eindzege in de Structabo CrossCup op zijn naam schreef ten koste van dagwinnaar Soufiane Bouchikhi. Belgisch kampioen Bouchikhi oordeelde dat de move van Kimeli van onsportieve aard was en het wedstrijdverloop beïnvloedde. Zowel RFCL, de club van de dagwinnaar, als RESC, de club van zijn broer Lahsene Bouchikhi, dienden vervolgens klacht in bij de KBAB. Drie rechters in de Tuchtcommissie, voorgezeten door een professioneel magistraat en bijgestaan door twee juristen, hebben Kimeli, Kersten en hun trainer Tim Moriau vrijgesproken. De uitslag van het BK veldlopen op de lange cross bij de mannen is daardoor niet langer onder voorbehoud. Ook de eindwinst in de CrossCup gaat nu definitief naar Kersten, tenzij de broers Bouchikhi in beroep gaan op de beslissing.

Daarvoor krijgt het duo in totaal 15 dagen de tijd. Wordt er beroep aangetekend, dan volgt er een nieuwe zitting door een beroepscommissie, waarin drie andere rechters zullen zetelen. Een mogelijke wijziging aan de uitslag betekende vooral een financieel verschil, aangezien er tussen de eindwinst en de tweede stek in het klassement een kloof gaapt van 2.000 euro. De Kersten, Kimeli en Moriau reageerden op social media erg positief over hun vrijspraak.