Naast de zeven- en tienkamp werden in Tokio vandaag ook enkele finales afgewerkt. Andre De Grasse greep de macht in een bijzonder spannende strijd op de 200m. Op de 3.000m steeple ging de winst opnieuw niet naar Kenia door toedoen van de Oegandese Peruth ChemutaiDe Kenianen op de 800m bij de mannen overtuigden wel en pakten goud en zilver. In het hamerslingeren was Polen opnieuw aan het feest. In de meerkamp moesten zowel Katarina Johnson-Thompson en Niklas Kaul opgeven, waardoor de wereldkampioenen van Doha morgen niet meer in actie komen.

Net zoals gisteren moesten de atletiekfans even bekomen na de zinderende finale op de 400m horden bij de vrouwen. De finale van de 200m bij de mannen werd eveneens razendspannend bij gebrek aan uitgesproken favoriet. Wereldkampioen Noah Lyles kreeg na uitbollen in de halve finales de ongunstige baan drie toegekend. Het deerde de Amerikaan niet om sterk van start te gaan, iet wat tegen zijn natuur in zelfs. Lyles had echter niet gerekend op nog straffere halve baanrondes van zijn landgenoot Kenneth Bednarek en de Canadees Andre De Grasse. Bednarek leek op weg naar het goud, tot De Grasse in de slotmeters het verschil maakte. De Canadees, de enige man die ook in de finale van de 100m stond, snelde naar zijn vijfde olympische medaille, meteen ook zijn mooiste. De atleet, nog altijd maar 26, heeft daarnaast ook één zilveren medaille en drie bronzen plakken in z’n kast hangen. Met 19″62 verpulverde hij zijn Canadees record en wordt hij de enige man in de top tien aller tijden die geen Jamaicaan of Amerikaan is op plaats acht. Bednarek was een knappe tweede in een stevig PR ook van 19″68, Lyles moest vrede nemen met het brons in 19″74. Het 17-jarige fenomeen Erriyon Knighton deed het uitstekend in zijn eerste finale op het allerhoogste niveau. Knighton klokte af na 19″93 als vierde.

De 3.000m steeple kende een verrassend verloop, aangezien Courtney Frerichs halfweg koers de knuppel in het hoenderhok gooide. De inspanningen van de Amerikaanse werden beloond met zilver. De Oegandese Peruth Chemutai ging verrassend op en over Frerichs op weg naar goud. Chemutai klokte af in een Oegandees record van 9’01″45, gevolgd door een zilveren Frerichs. Het brons ging naar de Keniaanse Hyin Kiyeng. Wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech was al een tijdje op de sukkel met blessures en werd slechts zevende op vijftien seconden van het goud.

Door het uitblijven van een Keniaanse gouden medaille moest en zou het gebeuren voor de Kenianen in de 800m bij de mannen. De Australiër Peter Bol nam het initiatief in een tactische race, maar Bol zou in de slotmeters van de eerste naar de vierde plaats zakken. De Keniaan Emmanuel Korir snelde intussen naar het goud, gevolgd door zijn landgenoot Ferguson Rotich die als een duivel uit een doosje voorbij Bol en de Pool Patryk Dobek ging. Dobek, de man die de 400m horden links liet liggen voor de dubbele baanronde en indoor al Europees kampioen werd, pakte knap het brons. De tijden in de finale waren overigens bijzaak, na een doorkomst in bijna 54 seconden. Winnaar Korir klokte af na 1’45″06.

Emmanuel Korir- Foto: Golazo

Polen mocht opnieuw vieren in het hamerslingeren. Na het goud van Anita Wlodarczyk gisteren was het nu de beurt aan Wojciech Nowicki om te schitteren. De Pool slingerde zijn hamer maar liefst 82m52 ver, bijna een meter beter dan een verbazende Elvind Henriksen. De Noor deed zomaar even bijna drie meter beter dan ooit tevoren en die prestatie was logischerwijs goed voor een nationaal record. Pawel Fajdek, de man die op de vorige Spelen nooit de finale wist te halen, pakte dan toch een bronzen medaille. Nog een reden dus voor de Polen om een feestje te bouwen.

Zowel in de zevenkamp, als in de tienkamp was er spijtig nieuws voor de regerende wereldkampioenen. Katarina Johnson-Thompson leek een degelijke eerste dag te beleven ondanks die zware achillespeesblessure van eind vorig jaar. In de 200m liep het echter mis. Bij het uitkomen van de bocht stopte de Britse, om vervolgens al mankend haar race te beëindigen. Wat de aard van haar blessure is, moet nog blijken. Ook bij de Duitser Niklas Kaul ging het licht uit tijdens het afsluitende loopnummer op de slotdag. Kaul maakte geen vlotte indruk op de 400m en gaf er met nog zo’n 150m voor de boeg de brui aan. De Duister was onderweg met een stevig ingepakte enkel.

Katarina Johnson-Thompson – Foto: Golazo