De nieuwe Europese koning en koningin van de sprint zijn bekend. Op het EK in München snelde Gina Lückenkemper voor eigen volk naar het goud. Olympisch kampioen Marcell Jacobs was ongenaakbaar bij de mannen. Toch was het luidste applaus van vandaag bestemd voor Niklas Klaus. De Duitse tienkamper verschalkte Simon Ehammer dankzij een ijzersterke beurt in het speerwerpen en de 1500m. Op de 5.000m was er niemand opgewassen tegen Jakob Ingebrigtsen.

In de finale van de 100m slaagden Dina Asher-Smith en Zhanel Hughes er niet in om hun Europese titel te verlengen. Asher-Smith maakte nochtans een goede beurt in de halve finale en werd ook nu aangewezen als grootste kanshebber op het goud. De kansen van de goedlachse atlete smolten als sneeuw voor de zon toen ze na 50m een kramp in de kuit kreeg. Toch moest de finale niet aan sensatie inboeten. Gina LückenkemperMujinga Kambundji en Daryll Neita stormden met drie op een lijn over de finish. De finishfoto wees, tot groot jolijt van het publiek, uiteindeljk Lückenkemper aan als de nieuwe Europese kampioene. Kambundji kreeg net als de Duitse 10″99 achter haar naam. Neita veroverde het brons met 11″00.

Hughes verging het beter dan Asher-Smith. De Brit was weliswaar niet opgewassen tegen ene Marcell Jacobs, die in tegenstelling tot het WK opnieuw fit aan de start stond, maar kon wel alle anderen achter zich houden. Hij legde met 9″99 beslag op het zilver. Jacobs evenaarde het kampioenschapsrecord van 9″95 om zijn eerste Europese titel veilig te stellen. Het brons ging naar Jeremiah Azu in 10″13.

In de tienkamp zorgde Niklas Kaul voor de verrassing. Hij pakte uit met 76m05 in het speerwerpen en 4’10″05 op de 1500m waardoor hij Simon Ehammer in extremis van de troon stootte. De Zwitser stond namelijk negen proeven lang heel comfortabel aan de leiding. Kaul daarentegen stond na acht proeven ‘slechts’ zevende. Toch deed de wereldkampioen van Doha met 8.545 punten ruim beter dan de 8.468 punten van Ehammer. Die laatste kan zich wel optrekken aan zijn nieuw nationaal record. De Est Janek Öiglane verzekerde zich van het brons.

Simon Ehammer, toen nog ruim aan de leiding in de tienkamp – Foto: Jeroen De Meyer

Het Duitse feestje stopte niet, want ook in het discuswerpen was het twee keer prijs voor het gastland. De gouden plak was deze keer weliswaar weggelegd voor Sandra Perkovic, het discusfenomeen uit Kroatië die met 67m95 haar zesde opeenvolgende Europese titel behaalde. Kristin Prudenz en Claudine Vita waren met respectievelijk 67m87 en 65m20 wel goed voor zilver en brons. Jorinde Van Klinken kon Nederland na haar brons in het kogelstoten geen nieuw eremetaal bezorgen. Van Klinken bleef steken op plaats vier.

Miltiadis Tentoglou was heer en meester in het verspringen. De olympische kampioen was duidelijk een maat te groot voor zijn concurrenten. In zijn vierde poging zweefde hij naar een stevig kampioenschapsrecord van 8m52, bijna een halve meter verder dan zijn dichtste belager.

Tenslotte was er nog het fenomeen Jakob Ingebrigtsen op de 5.000m. De Noor versnelde wanneer hij dat wou en de rest moest maar volgen. Slechts twee atleten konden dat tot op het einde volhouden. Mohamed Katir bood tot in de laatste rechte lijn weerwerk maar bleef toch nog ruim één seconde boven de 13’21″13 van Ingebrigtsen. Yemaneberhan Crippa moest iets vroeger lossen en pakte het brons. De Nederlander Mike Foppen werd knap vijfde in deze finale.

Foto: Jeroen De Meyer