In navolging van de bijdrage van Roger Moens laten we Fanny Smets aan het woord. Moens pleitte ervoor de derde poging bij het hoog- en polsstokspringen af te schaffen om de spektakelwaarde te verhogen. Wat denkt de nationale recordhoudster in het polsstokspringen van dat voorstel?

“In het springen kan je elke kans gebruiken, soms kan één poging het onderscheid maken tussen goud en brons”, vertelt Smets. “Mentaal sterke atleten kunnen bij hun derde poging soms net het verschil maken. Volgens mij vindt het publiek meer sprongen net leuk. Ik kan me niet voorstellen dat tijdens de Memorial Van Damme bijvoorbeeld de toeschouwers minder sprongen willen, eerder integendeel. Ik denk aan de Amerikaanse NCAA-kampioenschappen. Daar duren de wedstrijden ook lang, maar zijn er geen pauzes tussen de disciplines. Misschien zit daar iets in”, laat Smets weten.

Wat de lengte van de wedstrijd betreft, gaat Smets wel deels akkoord met Moens. “Wanneer ik er bijvoorbeeld op een Belgisch Kampioenschap wat bovenuit steek, duurt de wedstrijd ook voor mij soms te lang. De wedstrijd bestaat dan vooral uit twee- of drietallen die op verschillende hoogtes tegen elkaar strijden. Ik kan me voorstellen dat zo’n wedstrijd voor het publiek minder interessant is.”

Fanny Smets – Foto: Jimmy Cailly

De polsstokspringster reikt wat dat betreft zelf een oplossing aan. “Ik zou de winst qua spektakel eerder zoeken door de hoogtes sterker te laten verschillen bij de aanvang van de wedstrijd. Bijvoorbeeld eerst per tien centimeter omhoog en dan wanneer er bijvoorbeeld maar zes atleten meer over zijn per vijf centimeter.” De CABW-atlete geeft wel toe dat een groot aantal sprongen soms in haar nadeel werkt. “Maar wanneer ik in de buurt van een persoonlijk record kom, wil ik net veel pogingen, dus de drie sprongen zou ik in elk geval willen behouden.”

Smets kan zichzelf nog een aantal doorslaggevende derde pogingen voor de geest halen. “Bij verschillende wedstrijden raakte ik pas bij de derde poging over de aanvangshoogte en kon ik nog een heel goede wedstrijd neerzetten. Mijn eerste Belgisch record indoor van 4m11 sprong ik bij de derde poging”, besluit Smets met een knipoog.

Simon Vandenbon voor Atletieknieuws.