De Boston Marathon, één van de Marathon Majors en dus ook wel de monumenten van het marathoncircuit, is definitief afgelast in 2020. De op 20 april geplande marathon werd eerder al verschoven naar 14 september, maar dat blijkt nu onhaalbaar. De marathon was toen aan zijn 124ste editie en verwelkomt jaarlijks 30.000 deelnemers.

Nadat de organisatie van de Boston Marathon eerder hoopvol reageerde na de bekendmaking van de nieuwe datum (14 september) volgde minder nieuws. De uitgestelde marathonplannen zijn namelijk onrealistisch gezien de manier waarop het coronavirus woedt in de Verenigde Staten. Daardoor verdwijnt de meest prestigieuze marathon in het land voor één jaar van de kalender. Volgend jaar staat de wedstrijd op 19 april gepland.

De impact van het coronavirus wordt daardoor nog maar eens de verf gezet, aangezien de Boston Marathon sinds 1897 ononderbroken werd georganiseerd, zelfs tijdens de wereldoorlogen was er sprake van het evenement. Een ‘gewone’ editie van de marathon zou anno 2020 echter niet mogelijk zijn, waardoor de organisatie in samenspraak met burgemeester Martin J. Walsh heeft besloten om 2020 over te slaan. Er is wel sprake van een virtuele marathon, maar die plannen zijn nog niet concreet. In de Verenigde Staten eiste het coronavirus al aan meer dan 100.000 mensen het leven.

Het feit dat de Boston Marathon niet zal doorgaan, doet ook wenkbrauwen fronsen bij het bekijken van de overvolle marathonkalender in het najaar. De London Marathon is uitgesteld naar 4 oktober. De marathon van Berlijn zal zeker niet op de voorziene datum plaatsvinden (van een nieuwe datum, of annulering is echter evenmin sprake). Op respectievelijk 11 oktober en 1 november staan met de Chicago en New York City Marathon ook twee kleppers gepland op Amerikaanse bodem. Wordt ongetwijfeld vervolgd.