Polsstokspringster Aurélie De Ryck heeft besloten om op 27-jarige leeftijd een punt achter haar carrière te zetten. De Ryck, die vorig jaar in het bezit was van het nationaal record in zaal, had van 2020 alvast haar laatste jaar gemaakt. De huidige coronacrisis gooit echter roet in het eten van mogelijke EK-plannen en een reeks afscheidswedstrijden, waardoor de atlete van ACME besloten heeft om nu haar polsstok op te bergen. De Ryck wil zich namelijk focussen op haar eigen kinepraktijk.

Aurélie De Ryck heeft besloten om haar spikes aan de wilgen te hangen. De 27-jarige polsstokspringster had op voorhand al gepland om van 2020 haar laatste jaar als atlete te maken, maar ziet door de coronacrisis haar laatste competitieve doelen wegvallen. “Ik heb eigenlijk recent beslist om te stoppen als polsstokspringster, niet per se door de huidige coronacrisis, maar het is wel een beslissing die nu echt gevallen is. In het begin van het jaar had ik al tegen mezelf gezegd dat 2020 mijn laatste jaar zou worden”, vertelt de voormalige nationale recordhoudster.

“Ik heb een eigen praktijk en merk dat ik mezelf verlies in de combinatie trainen en werken, aangezien ik beide zaken perfectionistisch wil uitvoeren. 2020 zou dus mijn laatste jaar worden, maar door de huidige situatie valt die beslissing nu vroeger. Ik had van het EK in Parijs een hoofddoel gemaakt en er stond ook een reeks afscheidswedstrijden gepland, maar dat valt allemaal weg. Ik merk aan mezelf dat ik mentaal, fysiek en financieel op ben om nog 2020 aan te vatten. Het was heel moeilijk om die beslissing te nemen. Ik heb veel slapeloze nachten beleefd en heb me momenten ook afgereageerd op vrienden en familie. Het is bijzonder raar om te aanvaarden dat het verhaal ‘Aurélie de topsporter’ ophoudt.”

Aurélie De Ryck op de Urban Memorial Van Damme vorig jaar – Foto: Quinten Lafort

De Ryck was zowel in 2012, als in 2019 in het bezit van het BR in zaal met respectievelijk 4m28 en 4m35. Ze is enorm dankbaar voor de mooie herinneringen die ze overhoudt aan de sport. Nu is het echter tijd voor een nieuw hoofdstuk met een voltijdse focus op haar eigen kinepraktijk. “Ik heb meerdere hoogtepunten mogen beleven. Mijn eerste internationale kampioenschap als 17-jarige, het WK voor scholieren, was geweldig qua ervaring. Mijn indoor-BR vorig jaar was niet alleen prestatiegericht zo’n mooi moment, maar ook mijn gevoel toen: ik voelde me zo sterk. Die kinepraktijk betekent dat je zelf een toekomst opricht. Het draait niet gewoon om werken en daarom wil ik hier alles op alles zetten. Ik zou heel graag mijn kennis en ervaring als voormalig topsporter willen doorgeven aan atleten. Die rol maakt me het meest gelukkig, niet langer het zelf beoefenen van de sport”, verduidelijkt De Ryck.

Een uitgebreide babbel met Aurélie De Ryck kan u hieronder bekijken.

Het bovenstaande interview werd met respect voor de regels van social distancing afgenomen.