De Wanda Diamond League heeft een alternatieve kalender gepubliceerd om komende zomer alsnog een reeks meetings op topniveau te laten plaatsvinden. De organisatie mikt op een herstart midden augustus in Monaco, gevolgd door maar liefst tien meetings op twee maanden tijd. Of het ambitieuze plan ook atleten wereldwijd zal kunnen aantrekken, is voorlopig de vraag, gezien de vele verschillende coronamaatregelen. Van een finale is in 2020 geen sprake, bovendien gaan de meetings in Rabat, Londen en Zürich niet door.

De nieuwe kalender voor de Wanda Diamond League anno 2020 ziet er als volgt uit.

Locatie Datum
Monaco 14 augustus
Gateshead 16 augustus
Stockholm 23 augustus
Lausanne 2 september
Brussel 4 september
Parijs 6 september (nog te bevestigen)
Rome/Napels 17 september
Shanghai 19 september
Eugene 4 oktober
China (nog te bepalen) 17 oktober

De finale in Zürich verdwijnt van de kalender, maar de Zwitsers hebben wel groen licht gekregen om zowel in 2021 als in 2022 de finale te organiseren. In 2023 is het de beurt aan Eugene om de finale in te richten. Voor de AG Memorial Van Damme is er op de kalender geen verandering. De meetings in Rabat, Londen en Zürich gaan in 2020 niet door. Een definitieve datum voor Parijs en Eugene is er nog niet. De ‘Impossible Games‘ in Oslo op 11 juni vinden zoals voorzien plaats.

Organisatoren krijgen vrijheid rond disciplines en format van meetings

De organisatoren, Wanda Diamond League en World Athletics blijven zich inzetten om komende zomer topatletiek voor te schotelen aan atleten en fans van zodra het mogelijk is. Daarom is er ook sprake van die nieuwe, alternatieve kalender voor 2020. In de maand juli volgen geen meetings, aangezien de herstart gepland staat op 14 augustus in Monaco. De laatste wedstrijd is voorlopig voorzien op 17 oktober.

Er zal geen sprake zijn van een reeks wedstrijden waarin punten te verdienen zijn voor een finale. De reden voor die beslissing is het feit dat er wereldwijd bijzonder grote verschillen zijn op vlak van trainingsomstandigheden en de mogelijkheid om al dan niet te reizen. De organisaties krijgen de nodige vrijheid naar disciplines en een format toe. Zij zullen twee maanden voor hun evenement aan tafel moeten zitten met de overheid om te bekijken wat mogelijk gezien de op dat moment geldende coronamaatregelen.

Bovendien moet die periode van twee maanden ervoor zorgen dat atleten zich mentaal en fysiek kunnen voorbereiden op mogelijk wedstrijden. Het is trouwens niet uitgesloten dat bepaalde organisatoren zullen opteren voor het implementeren van nieuwigheden, zoals afvallingsraces of speciale aflossingswedstrijden.

https://www.instagram.com/p/CAFWv6DnsMS/