De Urban Memorial Van Damme verhuisde dit jaar zijn polsstokstand van het MAS in Antwerpen naar de Vismarkt in hartje Brussel. De Belgische top tekende present en kon rekenen op sterke buitenlandse tegenstand. Ben Broeders kroonde zich dankzij een sprong over 5m62 tot winnaar van de dag. Bij de vrouwen domineerde de Amerikaanse Megan Clarke met 4m36.

Bij de vrouwen werd het langs Belgische zijde vooral uitkijken naar Fanny Smets en Aurélie De Ryck. Smets evenaarde twee weken terug haar eigen Belgisch record van 4m46 en bracht vorige week het Belgisch record in zaal naar 4m36. Voor De Ryck werd het een wederoptreden na een lange competitiestop. Beiden klaarden vandaag 4m16 en deelden zo de vijfde plaats. Ook Chloé Henry kwam tot een sprong van 4m16. Zij legde echter een hobbeliger parcours af en strandde op de zevende stek.

Megan Clarke kon als enige een sprong over 4m36 neerzetten en mocht zo het hoogste schavotje op. De Duitse Stefanie Dauber en Katharina Bauer mochten met 4m26 beiden de tweede podiumplaats bezetten.

“Ik kan niet tevreden zijn met deze prestatie”, vertelde Smets achteraf. “Vorig weekend kreeg ik te maken met buikgriep en de terugreis van de Europabeker verliep ook allesbehalve soepel. Dat zat duidelijk nog in de benen. Ik wou dat ik het op de omstandigheden kon steken, maar eigenlijk waren die wel goed. Ik heb in het verleden al eens getoond dat ik na een mindere wedstrijd de week nadien plots heel goed kan springen, dus dit ontmoedigt mij niet.”

Het podium bij de vrouwen – Foto: Golazo

Bij de mannen kon Ben Broeders, reeds zeker van deelname aan het WK in Doha, veruit de sterkste indruk nalaten. Broeders haalde op 5m52 voor het eerst de lat naar beneden, maar sprong wel vlot over 5m62. Niemand deed hem dit na waardoor de winst binnen was. De Belgische recordhouder kon nadien zijn stempel net niet extra doordrukken door ook over 5m72 te wippen. Voor Arnaud Art verliep het iets moeizamer. Art jaagt nog steeds op het WK-minimum van 5m72, maar raakte na een sprong over 5m32 niet over de 5m52. Het leverde hem wel een derde plek op. De tweede plaats ging naar de Nederlander Rutger Koppelaar met 5m52.

“Ik ben heel tevreden, zeker omdat de omstandigheden zo wisselden. Het is ook een stuk beter dan mijn 5m46 van vorige week. Er zat echter meer in. Tijdens mijn eerste poging op 5m72 pakte ik de stok te laag en bij de laatste twee pogingen begon de vermoeidheid toe te slaan. Dit is alleszins een opsteker”, aldus Broeders.

Het podium bij de mannen – Foto: Golazo

In het voorprogramma zegevierde Jules Vanlangenaker dankzij een sprong over 4m61.