De Internationale Atletiekfederatie World Athletics heeft vandaag bekendgemaakt dat het samen met de International Athletics Foundation (IAF) een fonds opricht om atleten, die op financieel vlak zwaar getroffen worden door de coronacrisis, te steunen. World Athletics maakt samen met de IAF 500.000 dollar, een kleine 460.000 euro vrij, voor het fonds.

World Athletics maakt het nieuws rond de oprichting van het fonds zelf bekend. Sebastian Coe, de Britse voorzitter van de organisatie, zal het geheel coördineren. Het fonds moet voornamelijk dienen om atleten te helpen die het merendeel van hun inkomen in rook zien opgaan door het uitblijven van internationale wedstrijden. Prins Albert van Monaco steunt het project voornamelijk op financieel vlak via de International Athletics Foundation (IAF), die in 1986 werd opgericht om goede doelen binnen de sport te steunen.

Coe laat zich bijstaan door een groep experten om een correcte verdeling te voorzien. De grootste namen binnen die groep zijn onder meer wereldrecordhouder op de 1500m Hicham El Guerrouj, regerend olympisch kampioen in het polsstokspringen Katerina Stefanidi en voormalig hinkstapspringer Willie Banks, die vorig jaar nog in de bloemetjes gezet werd op de Memorial. Er wordt daarnaast ook gezocht naar extra geld om het fonds te versterken.

Sebastian Coe – Foto: Golazo

Coe vindt het belangrijk dat de sport haar atleten steunt in deze onvoorziene, moeilijke tijden. “Ik wil vooral Hicham (El Guerrouj; red.) bedanken voor het idee en Prins Albert van Monaco voor zijn grote steun aan het project. Ik sta voortdurend in contact met atleten over de hele wereld en weet dat financiële problemen opduiken in deze tijden. Profs rekenen op prijzengeld als een deel van hun inkomen en we zijn ons ervan bewust dat een groot deel van de wedstrijden is aangetast door de coronacrisis. We blijven hoopvol opdat we later dit jaar opnieuw competities kunnen hervatten over de hele wereld, maar ondertussen moeten we ook sterk staan door onze sport en atleten te steunen”, aldus Coe.

“Ik ben opgelucht dat we het initiatief van World Athletics kunnen steunen om zo een verschil te maken in het leven van atleten die moeilijke financiële tijden tegemoet gaan. We hopen dat onze steun hen zal helpen tijdens het voorbereiden op internationale wedstrijden, met natuurlijk ook de Olympische Spelen in het achterhoofd. Het voornaamste is dat we hun trainingen kunnen verzekeren en hun families kunnen steunen om hen financiële stress te ontnemen”, vertelde Prins Albert.

El Guerrouj: “Corona treft alle lagen van de samenleving, dus ook atleten”

El Guerrouj op de AG Memorial Van Damme in 2018 – Foto: Golazo

Ook wereldrecordhouder Hicham El Guerrouj, die met het idee op de proppen kwam, deed zijn zegje. “De coronapandemie treft alle lagen van de samenleving en dus ook atleten. In deze tijd moeten we onze krachten bundelen als gemeenschap om elkaar te helpen. Ik ben verheugd dat Sebastian en World Athletics zo positief hebben gereageerd op het idee om een fonds op te richten. De hulp van de IAF mag hierin niet onderschat worden. Het wegvallen van wedstrijden heeft een enorme impact op het leven van vele atleten, aangezien er geen prijzengeld te rapen valt, maar ik ben zeer verheugd dat we een manier hebben gevonden om hen daarin tegemoet te komen”.