Op 11 juni stond in Oslo de Diamond League gepland, beter bekend als de Bislett Games, tot het coronavirus daar een stokje voor stak. In samenspraak met de Diamond League heeft de Noorse organisatie besloten om op die datum toch een evenement te organiseren met onder meer Karsten Warholm, Armand Duplantis en Daniel Stahl. De Diamond League-meetings van Parijs en Eugene verdwijnen zoals verwacht van de kalender.

“Er zijn twee opties in deze tijden. Ofwel laat je de schouders hangen, ofwel weeg je creatieve opties af. Atleten zijn hongerig en we willen hen een topevenement bezorgen, ook in deze tijden. Na overleg met de Noorse regering en het stadsbestuur van Oslo kunnen we een evenement organiseren dat geen risico’s inhoudt in verband met het coronavirus”, aldus Steinar Hoen, de meeting director van de Bislett Games.

“De atleten waarmee we in contact staan, zijn zeer enthousiast, wat me enorm plezier doet. Dankzij hen zal dit mogelijk worden. Jammer genoeg zullen we het zonder een echt publiek moeten stellen, maar dat compenseren we digitaal. Samen met NRK zullen we alles in het werk stellen om het zowel voor de atleten als voor de volgers een zo mooi mogelijke ervaring te maken”, vervolgt de Noor.

Coe: “Zeer positief nieuws voor atleten en fans”

Sebastian Coe is als voorzitter van World Athletics erg enthousiast over het Noorse initiatief. “Dit is zeer positief nieuws voor atleten en fans om zelfs in deze moeilijke tijden uit te kunnen kijken naar een mooie avond atletiek in Oslo. Ik wil de organisatie feliciteren met hun concept en we zullen ook de deelnemende atleten steunen door onze bijdrage volledig naar hen te laten vloeien”, aldus Coe.

Wereldrecordpoging van Warholm, duel tussen Duplantis en Lavillenie vanop afstand

Mondo Duplantis – Foto: Maxime Delobel

Voorlopig ziet het concept er zo uit, met de mogelijkheid dat er nog meer disciplines volgen, afhankelijk van de reacties van atleten. Karsten Warholm zal een gooi doen naar het WR op de ongewone 300m horden. Dat record is in handen van de Brit Chris Rawlinson met 34″48, een haalbare kaart voor de Noorse wereldkampioen die indoor al sneller ging. De Viking gaf ook aan dat zijn prijzengeld naar de strijd tegen het coronavirus gaat indien hij in zijn opzet slaagt. Wereldkampioen in het discuswerpen, Daniel Stahl, neemt het op tegen zijn landgenoot Simon Pettersson en de Noorse WK-finalist Ola Stunes Isene.

De sensatie van het afgelopen indoorseizoen kan niet ontbreken. Het Zweedse wonderkind Armand ‘Mondo’ Duplantis neemt het in Oslo op tegen de Noor Sondre Guttormsen. Dat is echter niet alles, aangezien ze ook concurrentie krijgen vanuit Frankrijk. Renaud Lavillenie zal in zijn achtertuin in Pérignat-lès-Sarliève springen. Verder staat ook onder meer een duel op de ongebruikelijke 200m horden gepland tussen respectievelijk specialiste op de lage en hoge horden Amalie Iuel en Isabelle Pedersen. Er wordt ook druk overlegd met de broers Ingebrigtsen om een afstand te kiezen voor 11 juni.

Voor de Diamond League-meetings in Eugene en Parijs volgt (logisch) minder nieuws, aangezien beide wedstrijden niet kunnen doorgaan op de voorziene momenten. De meeting in Eugene stond gepland op 6 en 7 juni, in de Franse hoofdstad was 13 juni de datum. Afhankelijk van de blijvende maatregelen komende zomer zal de Diamond League beslissen wat er gebeurt met het seizoen 2020. Uitstel naar de maanden september en oktober is een voorstel dat op tafel ligt.

Jakob Ingebrigtsen – Foto: Golazo