Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics, heeft benadrukt dat atleten die in deze uitzonderlijke tijden buiten de lijntjes kleuren ook opgespoord en gestraft zullen worden. De Brit waarschuwt dus atleten die mogelijk verleid zouden worden door het gebruik van verboden middelen in tijden waarin controles geen sinecure zijn.

“Laat ons duidelijk zijn: door de verschillende coronmaatregelen die gelden, met onder meer lockdowns, avondklokken en een reisverbod, verloopt het proces van dopingcontroles moeilijker. Niemand moet echter denken dat er geen controles plaatsvinden Ik wil een duidelijke boodschap sturen naar alle atleten: denk niet dat je plots in een dopingcontrolevrije zone zit, want die bestaat niet. Beslis je om de integriteit van onze sport te beschadigen, dan zal je als fraudeur ook nu betrapt worden”, vertelt Coe aan de Deutsche Welle.

Het merendeel van het atletiekseizoen is intussen uitgesteld of afgelast, waardoor grote financiële gevolgen niet kunnen uitblijven. “Grote wedstrijden impliceren tv-rechten en die zijn nodig om atleten van prijzengeld te voorzien, naast hun eigen sponsorcontracten. Het zou dus goed zijn voor iedereen om op termijn opnieuw competities op te starten. Verder hoop ik dat atleten de komende maanden zachtjes aan hun ‘gewone’ trainingen kunnen hervatten. Velen onder hen hebben hun conditie onderhouden binnen vier muren, op hun balkon, in hotels of op straat. Het zijn ongeziene tijden en uiteraard hoop ik dat er zo snel mogelijk wedstrijden volgen voor iedereen, maar het is vooral van belang dat dit proces veilig verloopt”, besloot de Brit.