World Athletics heeft voor de Olympische Spelen van Parijs een totale prijzenpot van 2.4 miljoen dollar vrijgemaakt. Olympisch kampioenen op alle 48 atletiekonderdelen ontvangen een bonus van 50.000 dollar (46.000 euro). Estafetteteams krijgen hetzelfde bedrag uitgekeerd voor een gouden medaille, zij verdelen het prijzengeld onder alle teamleden.

Niet eerder werd door een internationale federatie prijzengeld uitgekeerd bij de Olympische Spelen. World Athletics is daarbij een voortrekker. Zij zullen het geld geld dat afkomstig is uit de afdrachten die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan de internationale sport federaties verdelen onder de olympische kampioenen. World Athletics kondigde ook aan dat het de bedoeling is om bij de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028 ook de winnaars van brons en zilver prijzengeld uit te keren.

De bonus van World Athletics komt bovenop de premies die in veel gevallen door nationale olympische comités worden uitgereikt voor topklasseringen. Het BOIC beloont Belgische sporters die een gouden medaille winnen bij de Olympische Spelen van Parijs met 50.000 euro, 30.000 euro voor zilver en 20.000 euro voor brons. Voor de vierde plaats is er een troostprijs van 10.000 euro en voor de overige top-8 plaatsen 5000 euro.

World Athletics voorzitter Sebastian Coe noemt het uitkeren van prijzengeld een manier om de centrale rol van atleten in het succes van de Olympische Spelen te onderstrepen: “Hoewel het onmogelijk is om een waarde te plakken op het winnen van een olympische medaille, of op de toewijding en focus die het kost om zelfs maar je land te vertegenwoordigen op een Olympische Spelen, denk ik dat het belangrijk is dat we ergens beginnen en ervoor zorgen dat een deel van de inkomsten die onze atleten op de Olympische Spelen genereren, direct terugvloeit naar degenen die de Spelen tot het wereldwijde spektakel maken dat het is.”

Op het scenario wanneer er twee atleten een gouden medaille delen, zoals bij hoogspringen in Tokio waar Mutaz Barshim en Gianmarco Tamberi de hoogste trede van het podium deelden, ging Coe nog niet in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in