Dit weekend hield de Europese atletiekfederatie European Athletics een congres om aan een nieuwe legislatuur van vier jaar te beginnen. Dobromir Karamarinov werd herverkozen als voorzitter en voormalig hoogspringster Tia Hellebaut kon een plaats in de raad van bestuur bemachtigen. Daarna maakte men de plannen wereldkundig voor een nieuw kampioenschap: de European Running Championships. Naast wedstrijden voor het grote publiek zullen daar ook Europese titels op de marathon, de halve marathon en de 10km op de weg te verdeeld worden.

Het European Athletics-congres in Belgrado werd zaterdag geopend met de afwikkeling van de bestuursverkiezingen. Bulgaar Dobromir Karamarinov, die al interim-voorziter was, kreeg de voorkeur op de Libor Varhaník en zal voor de periode 2023-2027 de honneurs blijven waarnemen. Sebastian Coe, voorzitter van World Athletics, sprak achteraf zijn tevredenheid uit over dit resultaat. Behalve drie vice-voorzitters werden ook nog dertien raad van bestuursleden gekozen. Olympisch kampioene Tia Hellebaut werd vijfde in die verkiezing en haalt dus het zitje binnen. Voor de oud-atlete is dit een eerste bestuursfunctie bij een grote atletiekorganisatie.

Foto: Filip Bossuyt

Het congres was een gepaste aangelegenheid om vooruit te blikken op wat de Europese atletiek de komende jaren te bieden heeft. Er werd positief gerapporteerd over het EK outdoor 2024 dat in Rome zal plaatsvinden en waar men voor het eerst de 4x400m mixed zal organiseren op een EK. Verder kondigde men ook aan dat de statuten van European Athletics aangepast zullen worden om mensenrechten een belangrijkere plaats te geven, met name tijdens het aanduiden van gastlanden en -steden voor kampioenschappen.

European Running Championships

European Athletics maakte van dit inauguraal congres gebruik om de European Running Championships te lanceren. Vanaf 2025 wordt een geïntegreerd wegkampioenschap georganiseerd waar ook amateurs aan de start zullen staan. De deelnemers zullen strijden om Europese titels op de 10km, de halve marathon en de volledige marathon. Zo wordt het EK marathon, in 2018 nog gewonnen door Koen Naert, losgekoppeld van de andere disciplines. Dit nieuwe format zal om de twee jaar plaatsvinden maar voor de beginperiode worden nog wat overgangsmaatregelen getroffen. Het plan om in Rome 2024 een EK halve marathon te organiseren blijft behouden en het reguliere EK atletiek zal tot en met Birmingham 2026 een marathon bevatten. Na de European Running Championships van 2027 zullen er echter geen (halve) marathontitels meer uitgedeeld worden op de algemene EK’s. In juni maakt men de gaststad voor 2025 bekend maar er werd alvast gecommuniceerd dat het nieuwe evenement in april zal vallen. Het is nog maar de vraag of de Europese toppers een snelle voorjaarsmarathon zullen laten vallen om deel te nemen aan het EK. Anderzijds ontstaat zo misschien een mooie kans voor atleten uit de tweede lijn.