De Wanda Diamond League heeft in een persbericht bekend gemaakt dat eerder geschrapte disciplines van eind 2019 hun terugkeer maken in 2021. Daarnaast wordt er 500.000 dollar extra vrijgemaakt. Die som wordt verdeeld onder tien uitblinkers doorheen het komende seizoen van de Wanda Diamond League. Later deze maand worden ook de disciplines per meeting gepubliceerd, waardoor het uitkijken wordt naar het voorlopige programma van de Memorial Van Damme. 

Als de coronapandemie internationale topatletiek toelaat in 2021, dan staan er in principe 14 wedstrijden van de Wanda Diamond League gepland. 13 meetings verdeeld over 12 landen en vier continenten moeten atleten de mogelijkheid geven om zich te verzekeren van de finale in het Zwitserse Zürich. Uiteraard is de huidige kalender die vorige week werd gepubliceerd nog onderhevig aan mogelijke wijzigingen. Al is hét nieuws van de dag toch wel de terugkeer van vijf disciplines die sinds eind 2019 niet langer een thuis hadden in het circuit van de Diamond League. Zo was er in 2020 geen Diamond Race voorzien voor de 200m, 3.000m steeple, 5.000m, het discuswerpen en hinkstapspringen. Die beslissing kon op weinig sympathie rekenen, vooral door de spektakelwaarde van de vijf disciplines en de absolute toppers die in elk van die disciplines aanwezig zijn. Noah LylesBeatrice ChepkoechJoshua CheptegeiDaniel Stahl en Christian Taylor zullen samen met vele anderen opgelucht ademhalen. Bovendien was er door de coronacrisis geen sprake van een Diamond Race.

In het geval van de kampnummers zal de zogeheten ‘Final 3‘ telkens de doorslag geven. In het geval van het verspringen, hinkstapspringen, kogelstoten, speerwerpen en discuswerpen zullen daardoor de beste drie performers van de wedstrijd in een allesbeslissende laatste poging om de overwinning strijden. Alles valt dus te herdoen na vijf pogingen, wat de spankracht van die disciplines moet stimuleren. Het concept wordt na het seizoen van 2021 geëvalueerd. “Het is een frustrerend jaar geweest voor atleten, organisaties, sponsors en onze trouwe fans. We zijn erin geslaagd om acht wedstrijden te organiseren in weliswaar aangepaste formats, maar ik wil die organisatoren en atleten in het bijzonder bedanken om te blijven geloven in wedstrijden”, begint Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics. “We hebben in deze tijden open gediscussieerd over de toekomst van de Wanda Diamond League. Ik wil mijn collega’s bedanken voor al hun tijd en moeite. Het proces dat we doorgemaakt hebben, doet ons eraan herinneren hoe speciaal de Diamond League is en ik ben ervan overtuigd dat we dat komend jaar zullen zien bij onze fans”, verduidelijkt Coe in het persbericht.

Sebastian Coe – Foto: Golazo

De terugkeer van de geschrapte disciplines kan op veel gejuich rekenen, zowel binnen de Atletencommissie van World Athletics als bij zevenvoudig winnaar van de Diamond League in het hinkstapspringen, Christian Taylor, voorzitter van de Athletics Association. “We zien de terugkeer van de vergeten disciplines als een enorm succes. Het doet deugd om atleten te zien samenwerken met de grote spelers, zodat de sport op weg lijkt naar een gezondere toekomst. Onze passie om de sport te verbeteren wordt gedeeld door andere actoren, maar het blijft van groot belang om een blijvende dialoog te onderhouden met alle betrokken partijen”, klinkt het bij de Amerikaan.

Uitblinkers worden extra beloond

De Wanda Diamond League voorziet net zoals de voorgaande jaren een stevige prijzenpot. Het prijzengeld wordt verdeeld over alle disciplines, waarin mannen en vrouwen op hetzelfde bedrag kunnen rekenen. Tijdens elke meeting zal er per Diamond League-discipline 25.000 dollar te verdienen zijn. De winnaar van de Diamond League in zijn geheel kan rekenen op maar liefst 30.000 dollar. Ook de finalisten in een discipline hoeven niet te klagen, aangezien zij 30.000 dollar onder elkaar verdelen.

Mondo Duplantis – Foto: Golazo

Naast het gelijke prijzengeld voor mannen en vrouwen komt de Wanda Diamond League met een innovatie. Zo worden atleten die doorheen het seizoen uitzonderlijke prestaties neerzetten extra beloond. Het gaat in dit geval om tien atleten, verdeeld over de spurt, horden, afstand, spring- en werpnummers. Die tien ‘Best Presterende Atleten’ verdelen een bonus van 500.000 dollar. In totaal zal er in het komende seizoen van de Wanda Diamond League 7 miljoen dollar prijzengeld worden voorzien.

Later deze maand volgt er in principe nieuws over de verdeling van de diverse disciplines, waardoor het ook uitkijken wordt naar een voorlopig programma van de Memorial Van Damme.