Levende atletieklegende Roger Moens viert vandaag zijn 90ste verjaardag. Moens, die nog altijd de vierde performer aller tijden is in ons land op de 800m met 1’45″7, domineerde in de jaren 50 en begin de jaren 60 de 800m op internationaal niveau. Hij was maar liefst zes jaar in het bezit van het WR. Zijn BR werd pas 20 jaar later door ene Ivo Van Damme verbeterd.

De tijd vliegt en dat kan Roger Moens bevestigen. De ex-atleet viert vandaag zijn 90ste verjaardag, maar blijft ook op die leeftijd bijzonder sterk op mentaal en fysiek vlak, ook in tijden van corona. 60 jaar geleden snelde Moens bijna naar olympisch goud in Rome, tot ene Peter Snell in de laatste hectometer op en over onze landgenoot ging. De Nieuw-Zeelander was op dat moment pas 21 en de coming man op de 800m. Moens, die sinds 1955 het WR in handen had, moest vier jaar eerder nog forfait geven voor de Spelen door een blessure. In Rome was hij de te kloppen man, tot Snell daar anders over besliste door langs de koord het goud af te snoepen van onze landgenoot. De wereldrecordhouder zag het gevaar letterlijk komen, aangezien hij omkeek, maar een antwoord op het eindschot van Snell had hij niet.

Na al die jaren heeft Moens wel leren leven met zijn zilveren plak van 1960. Dat vertelt hij ook aan de collega’s van Sporza. “Het is een mythe dat ik het goud verloren heb. Omkijken of niet: Moens is sowieso tweede, dat is de waarheid. Nu ben ik toch trots op die medaille”, aldus de voormalige atleet bij Sporza. Moens hing zijn spikes als 32-jarige aan de wilgen en ging dan voluit voor zijn tweede carrière bij de gerechtelijke politie. Ook daar scheerde hij als commissaris-generaal hoge toppen.

“Wat voor mij telt, is vandaag en morgen”

Moens schuwt opmerkelijke uitspraken niet. Zo luidde hij al meermaals de alarmbel rond overtraining bij jeugdatleten, maar durft hij ook te prikken naar olympisch kampioene op de zevenkamp Nafi Thiam. Die laatste heeft namelijk maar één serieuze tegenstander (Katarina Johnson-Thompson; red.) volgens hem. “Ik leef niet in het verleden en sta met twee voeten op de grond. Ik ben een geweldige optimist, maar tegelijkertijd ook een realist. Wat er overmorgen gebeurt, interesseert me niet. Wat voor mij telt, is vandaag en morgen”, besloot Moens bij Sporza.

Klik hier door om de aflevering van Belga Sport rond de levende legende te herbekijken.