Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics, heeft gereageerd op de huidige coronacrisis en de mogelijke gevolgen voor de sportwereld in zijn geheel. Coe vreest dat veel atleten ongelijke kansen zullen krijgen qua voorbereiding in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio.

Sebastian Coe heeft zich uitgesproken over de huidige coronacrisis en welke gevolgen die crisis kan hebben op het verdere verloop van het sportjaar 2020 en vooral de Olympische Spelen. In China was er al hoopvol nieuws met een eerste atletiekmeeting, maar in Europa en andere continenten lijkt het virus zijn piek nog niet bereikt te hebben.

“China komt er stilaan weer bovenop volgens bepaalde studies, maar voor Europeanen zijn het barre tijden. Als Italiaanse afstandsloper opgesloten zitten in je eigen huis is een enorme uitdaging”, vertelt Coe in een interview met de krant The Times. “Iedereen moet in onze sport gelijke kansen krijgen. Dat is logisch gezien altijd al onze filosofie geweest, maar we moeten inzien dat het nu niet het geval is. Velen kunnen niet zoals gewoonlijk training en hebben geen toegang tot de benodigde accommodatie. We proberen die getroffen atleten te helpen, maar als je vandaag in landen zoals Italië, Spanje of Frankrijk leeft, dan is dat bijzonder moeilijk”.

Sebastian Coe – Foto: Golazo

Coe refereerde in het interview naar de crisis die hij in 1980 zelf meemaakte rond de Olympische Spelen in Moskou. De Spelen werden toen massaal geboycot. Coe schat het huidige probleem zwaarder in dan toen. “Ik heb Moskou meegemaakt en dat was een heuse crisis. Maar nu is er meer bedenktijd en moeite vereist door de federaties dan om het even wat ik me kan herinneren. We doen bij World Athletics alles om onze sport en atleten op een zo goed mogelijke manier door deze moeilijke tijd te sleuren met het oog op de Spelen. Van uitstel wil ik nog niet spreken, aangezien ik de mening van Thomas Bach (de IOC-voorzitter; red.) volg en geloof dat er nog een kans bestaat dat we wel naar Tokio mogen op het geplande moment. We hebben nog vier maanden tijd”, besloot de voorzitter van World Athletics.