Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft zichzelf welgeteld vier extra weken geschonken om te beslissen of de Spelen, die moeten beginnen op 24 juli, uitgesteld worden naar een latere datum. Die beslissing kan opnieuw op kritiek rekenen. Ondertussen heeft Sebastian Coe zijn kar gekeerd. De afgelopen dagen vond hij het nog te vroeg om uitspraken te doen over een mogelijk uitstel, maar nu roept de Britse World Athletics-voorzitter zelf op tot uitstel in een brief aan het adres van IOC-voorzitter Thomas Bach.

Het IOC komt onder nog grotere druk te staan nu ook de atletiekwereld in zijn geheel zich tegen de Olympische Spelen in Tokio op de voorziene datum heeft gekeerd. World Athletics-voorzitter Sebastian Coe haalt in een brief aan het adres van Thomas Bach drie redenen aan waarom de Spelen niet kunnen doorgaan van 24 juli tot en met 9 augustus komende zomer. “In het belang van eerlijke competitie schuilt het eerste probleem. Ik heb met de verschillende voorzitters van de continentale federaties besproken hoe de huidige situatie is en we besluiten daaruit dat het niet langer mogelijk is om iedereen gelijke kansen te schenken gezien het feit dat bepaalde atleten de kans niet krijgen om te trainen door de maatregelen waar ze aan onderworpen worden”, aldus Coe.

“Ten tweede, als atleten niet in staat zijn om zich klaar te stomen, dan weet je, aangezien we allebei ook op Spelen hebben gestaan, dat ze er toch gaan proberen staan. Daardoor riskeren veel atleten het gevaar om zichzelf zwaar te blesseren en mogelijk zelfs jaren of de rest van hun carrière te hypothekeren. Ten derde: in elk continent staan atleten dagelijks voor moeilijke keuzes hoe en ze bepaalde trainingen moeten afwerken én of dat zelfs mogelijk is. Dat mogelijk ten koste van hun eigen gezondheid, die van hun familie en hun emotioneel welzijn. We kunnen de onzekerheid en angst die gepaard gaat met die omstandigheden gezamenlijk ten einde brengen door de Spelen”.

“Niemand ziet de Spelen graag uitgesteld worden, maar we mogen de atleten in Tokio niet in gevaar brengen. Ik geloof dat de tijd is gekomen om onze atleten uitstel te geven waar mogelijk. Onze sport zal er alles aan doen om komende zomer op welke manier dan ook toch een vorm van competities te voorzien voor onze atleten. World Athletics in zijn geheel en ikzelf blijven ter beschikking en zijn klaar om een nieuwe datum voor de Spelen te vinden. Bedankt voor je begrip in deze moeilijke en nooit eerder geziene situatie”, besloot Coe, die vorige week nog duidelijk aan de zijde van Bach stond.

Gisterenavond uitte de Britse 200m-wereldkampioen Dina Asher-Smith haar ongenoegen over het feit dat het IOC zichzelf nog vier weken de tijd geeft om te beslissen over een mogelijk uitstel. Die beslissing zal gezien de brief van Coe naar alle waarschijnlijkheid in een stroomversnelling geraken, aangezien atletiek dé olympische sport bij uitstek is en er wereldwijd ook uit andere sporten al veel oproepen kwam en om uit te stellen.