Koen Naert zorgde afgelopen zondag voor een prestatie van formaat door met 2u10:31 naar de vierde snelste tijd ooit door een Belg te lopen. Daarmee deed de atleet, die na het verliezen van zijn profcontract de switch naar het langere werk maakte, in amper zijn tweede marathon maar liefst drie volle minuten van zijn persoonlijk record. Dat persoonlijk record liet hij begin dit jaar in Hamburg neerzetten. Sporza kreeg de 26-jarige atleet én verpleger aan de lijn. Wat hij te vertellen had, kan u hieronder lezen.

“Het was in Berlijn nog maar mijn tweede marathon. De eerste keer liep ik 2u13″39 en ik wist dat daar nog rek op zat. Maar ik had niet verwacht dat ik drie minuten sneller zou zijn. Ik besef het nog niet goed wat ik heb neergezet, maar ben supertevreden met 2u10’31”. Dat is gewoon fantastisch! Ik had een goeie voorbereiding met een stage in de Verenigde Staten bij een groep goeie marathonlopers. Daar heb ik veel geleerd, op het vlak van trainingen, maar ook mentaal. Ik ben er een andere atleet geworden. Ook in de race zat alles mee. Het weer was goed, de tegenstand ook en de hazen deden hun werk. Het was een constante wedstrijd”, aldus Naert bij onze collega’s van Sporza.

Deze prestatie biedt perspectieven voor de toekomst. “Ik weet niet welke marge ik nog heb. Ik kan nog volume bijtrainen en ervaring opdoen. Geef me tijd en dan denk ik dat ik onder de 2u10′ kan lopen en dan weet ik niet waar het eindigt. Momenteel is het moeilijk om veel te lopen in combinatie met mijn job, al heb ik gelukkig wel goeie collega’s. Ik haal nu 145-150 km per week en dat is toch net niet genoeg”, zegt Naert.

Rustig verder bouwen naar Rio, maar vooral Tokio

Naert kreeg nog geen jaar geleden te horen dat hij zijn profcontract kwijt was bij Atletiek Vlaanderen. Een echt wrang gevoel hield hij er niet aan over, al is het natuurlijk eenvoudiger met zo’n contract.

Hopelijk zien we een even tevreden Koen Naert in Rio volgend jaar!  - Foto: Facebook
Hopelijk zien we een even tevreden Koen Naert in Rio volgend jaar! – Foto: Facebook

“Mensen kunnen zich vergissen. Ik bleef altijd geloven in mijn carrière-opbouw. We nemen de tijd om te groeien en ik hoop dat ik aantoon dat geduld loont. Maar als ik de Spelen wat deftig wil voorbereiden, kan ik niet anders dan weer professioneler te werken. Als er een halftijds of voltijds profcontract uit de bus komt, zeg ik niet nee”, voegt Naert toe.

“Ik heb gisteren echt een boost gekregen. Als ik in zo’n Afrikaans veld zevende kan worden en eerste Europeaan, dan weet ik dat ik iets kan doen op de Spelen. Ik wil daar met ambitie naartoe. Eigenlijk is Tokio 2020 mijn ultieme doel. Het zal dan in mijn voordeel spelen dat ik vroeg overstapte naar de marathon. Ik zal dan al heel wat marathonervaring hebben en fysiek zal ik top zijn op mijn 30-31e”, besluit onze Belgische hoop op de marathon.