De marathon van Berlijn heeft voor de zoveelste keer spektakel opgeleverd. Er werd bij de mannen aan een waanzinnig tempo gestart, maar toen al voor dertig kilometerpunt alle hazen uitstapten, leek een toptijd niet langer mogelijk. Daar dachten Wilson Kipsang en Kenenisa Bekele anders over: ze voerden een geweldig duel op, dat Bekele winnend afsloot in 2u03’03, de tweede chrono aller tijden.

Het was in de spannende laatste twaalf kilometer vooral Keniaan en voormalig wereldrecordhouder Wilson Kipsang die aan de leiding liep, terwijl Bekele op enkele meters hing. In de laatste kilometers liepen ze samen, en deelden om beurten speldenprikken uit. Wereldrecordhouder over 5.000 en 10.000 meter Kenenisa Bekele toonde zich aan het einde van deze titanenstrijd de sterkste. Na een fenomenale laatste twee kilometer in 5’35 finishte hij in 2u03’03, zes seconden boven het wereldrecord van Dennis Kimetto. Bekele verbeterde wel het Ethiopisch record van Haile Gebreselassie met meer dan 50 seconden. Kipsang finishte uiteindelijk in 2u03’13, de vierde tijd ooit gelopen.

Eerste Belg was Dennis Laerte in een heel dik persoonlijk record van 2u18’04. Hij eindigde zo mooi op plaats 22, als vijfde Europeaan.

De zege bij de vrouwen was voor de Ethiopische Aberu Kebede in 2u20’45. Eerste landgenote was Eva Galle, die haar persoonlijke beste verpulverde en tot 2u46’09 kwam, op een zestiende plaats.