In de internationale sportkranten is er al veel gezegd en geschreven over de marathon van Berlijn, maar de inzet is dan ook hoog. Krijgt de wereldrecordhouder op de marathon morgen een andere naam? De recordhoop rust op de schouders van Eliud Kipchoge, Kenenisa Bekele en Wilson Kipsang.

Om het wereldrecord van Dennis Kimetto (2u02:57) scherper te stellen, moet alles tot in de kleinste details kloppen. Het is als een open deur intrappen, maar de organisatie van de marathon van Berlijn laat ook dit jaar niets aan het toeval over. De biljartvlakke omloop en de ranglijsten spreken voor zich, zes van de zeven snelste marathons ooit zijn gelopen op het grondgebied van de Duitse hoofdstad. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Eliud Kipchoge, Wilson Kipsang en Kenenisa Bekele morgen met recordambities aan de start mogen verschijnen.

Om 9u15 worden ze op gang geschoten voor een strijd van 42,195 kilometer tegen de klok. Afgelopen weken klonk de stem van olympisch kampioen Eliud Kipchoge niet zo verwonderlijk het luidst. Twintig weken na zijn 2u00:25 op het autocircuit van Monza, wil hij zich dit keer trakteren op een homologeerbaar wereldrecord. De recente trainingsresultaten bevestigen zijn bloedvorm en Kipchoge wil halfweg dan ook 60:45 op het bord zien staan. Kenenisa Bekele, die vorig jaar met 2u03:03 slechts zes seconden van het wereldrecord verwijderd bleef, lijkt zich minder druk te maken om te doorkomsttijden. Drie ervaren tempomakers zullen de kop van de wedstrijd bijstaan en daar wil ook voormalig wereldrecordhouder Wilson Kipsang van profiteren. Op papier lijkt het minder waarschijnlijk dat hij als ervaren rot voor een uitschieter zorgt, maar in het heetst van de strijd zijn verrassingen uiteraard niet uitgesloten. De weersvoorspellingen klinken met zachte temperaturen tussen 12 en 15 °C alvast gunstig, nu is aan de atleten om de hoge verwachtingen waar te maken.

Langs Belgische zijde kijken we onder meer uit naar Willem Van Schuerbeeck. Twee jaar geleden snelde hij in Berlijn naar 2u12:49, tot op heden nog steeds zijn persoonlijke besttijd.

De marathon van Berlijn zou morgen live te volgen zijn op televisie via ARD (uitzending vanaf 9u05) en op het internet via tal van livestreams.

Alle algemene informatie vindt u op de site van de organisatie.