Het uitstel van de Olympische Spelen wordt voornamelijk enthousiast onthaald. Toch is er bij bepaalde atleten ontgoocheling aanwezig. Thomas Van der Plaetsen is één van hen. De meerkamper viert in december zijn 30ste verjaardag en begrijpt de beslissing van het IOC volkomen, al steekt hij zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken. De atleet hekelt ook de houding van eerstewereldlanden rond het oproepen van een level playing field in huidige tijden.

“Ik begrijp de beslissing absoluut vanuit het perspectief van de wereldwijde gezondheid. Toch houdt het voor mij geen steek dat er geklaagd wordt over alternatieve trainingen en het feit dat er geen gelijke kansen zijn. Ik vind het vooral onbegrijpelijk dat eerstewereldlanden ook maar durven om plots op het gevoel van het idee of de mythe van een level playing field (principe waarbij niet iedereen per se dezelfde kansen krijgt, maar waar wél dezelfde regels worden gehanteerd; red.) in te spelen”, vertelt hij op Instagram. De meerkamper is op basis van zijn ranking haast zeker van een deelname aan de Spelen en beschikt over een goed vormpeil. “Mijn ontgoocheling ga ik nu niet verbergen, aangezien ik zo goed als geplaatst ben en mijn trainingen gewoonweg vlot verlopen. Daardoor houdt de huidige beslissing voornamelijk nadelen in voor mij”, vervolgt hij.

Van der Plaetsen verbijt echter de ontgoocheling en weet wat hem in 2020 te wachten staat. “Er blijft een bepaald doel om naartoe te werken. Mijn doel wordt om mijn ticket naar de Spelen veilig te stellen en op fysiek en technisch vlak een stap voorwaarts te zetten. Die vooruitgang wil ik meenemen naar de Spelen in 2021. Al hoop ik natuurlijk dat iedereen veilig en gezond door deze periode komt”, aldus Van der Plaetsen.