World Athletics onthaalde de beslissing van het IOC om de Olympische Spelen uit te stellen erg positief. In een statement op de site van de federatie wordt er gesproken over de beslissing die atleten, juryleden en vrijwilligers ademruimte geeft in deze hoogst onzekere tijden. Wijzigingen aan het kwalificatiesysteem met het oog op de Spelen van volgend jaar worden overwogen. Daar wordt zo snel mogelijk over gecommuniceerd.

“Onze sport zal blijven doorgaan om een outdoorseizoen te voorzien met voornamelijk eendagswedstrijden komende zomer. De start en het einde zullen later zijn dan voorzien, zodat atleten waar mogelijk en in alle veiligheid toch wedstrijden kunnen afwerken in hun eigen regio. Dat geeft de atleten ook ademruimte op trainingsvlak met het oog op de Spelen. Er volgt zo snel mogelijk communicatie rond hoe we het kwalificatiesysteem mogelijk zullen herzien voor Tokio”, aldus het statement.

Het is namelijk alom geweten dat er zelfs binnen de federatie erg veel kritiek komt op de placing score voor de world rankings. Ook binnen de Atletencommissie van World Athletics klinkt er protest op het grote voordeel dat atleten kunnen ervaren dankzij placing scores op pakweg een Diamond League in eigen land. Voor de atleten die al een ticket op zak hebben voor de Spelen is het voorlopig koffiedik kijken of dat ook geldig blijft met het oog op volgend jaar.

“Samen met het IOC is World Athletics bereid om op zoek te gaan naar alternatieve datum voor de Spelen in 2021. Er zijn al gesprekken opgestart om het WK in Oregon te verschuiven op de kalender. Een uitstel met een jaar naar 2022 behoort ook tot de opties”, klinkt het. In 2022 staat ook een EK gepland in München, dat het EK in november vorig jaar toegekend kreeg. Het EK maakt deel uit van een reeks Europese kampioenschappen van verschillende sporten in de Duitse stad.