‘Liefde in tijden van cholera’ is een bestseller van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat ‘Trainen in tijden van corona’ even succesvol wordt. Covid-19 gooit roet in het eten van de (sport)wereld. Hoe gaan atleten om met het uitstel van wedstrijden, het verplaatsen van trainingsstages en de onzekerheid op sportief vlak de komende maanden? Noor Vidts stond er afgelopen winter helemaal en blijft ondanks de omstandigheden gemotiveerd om zich ook deze zomer te tonen.

Noor Vidts was afgelopen winter één van de smaakmakers in de indoorhal. De meerkampster verbeterde haar persoonlijke records in het verspringen, op de horden en de 800 meter. Op het BK meerkamp totaliseerde ze een nieuw PR van 4.629 punten waarmee ze de wereldranglijst aanvoerde. De grote kleppers bedankten deze winter voor een vijfkamp, maar het indoorseizoen afsluiten met een beste wereldjaarprestatie is niet min. Het bracht haar naar de zestiende plaats op de world ranking waardoor ze perfect op schema lag om deze zomer aan haar eerste Olympische Spelen deel te nemen, al zal dat nu een jaar moeten wachten.

“Het is bizar allemaal wat er aan het gebeuren is”, vertelde Vidts over de huidige situatie. Toch blijft de VAC-atlete er rustig over en roeit ze met de riemen die ze heeft. “De planning moet uiteraard continu aangepast worden, maar ik kan gelukkig grotendeels mijn programma afwerken. Ik heb er net een iets rustigere trainingsweek opzitten waarbij ik alle geplande trainingen kon volbrengen. Het is natuurlijk zoeken omdat ik bijvoorbeeld niet altijd op een piste terecht kan. Ik moet daardoor soms op openbare plaatsen of thuis een training afwerken. Het is nu vooral zaak om de dingen te doen die wel nog lukken. Het moeilijkste is dat ik vaak alleen moet trainen. Ik mis de sociale contacten”, vertelde de Belgische indoorkampioene.

Noor Vidts Foto: Jeroen De Meyer

Door de vele maatregelen kan Vidts geen beroep doen op haar trainingspartners. Ook haar trainer Fernando Oliva is er nu niet altijd bij. Vooral bij de meer technische trainingen is dat een nadeel, maar daar werd een oplossing voor gevonden. “We werken soms met filmpjes die ik naar hem doorstuur. Hij bekijkt ze en stuurt mij zo bij. Het technische luik komt in deze tussenperiode nu weliswaar iets minder aan bod. We concentreren ons onder andere op het kracht gedeelte”, legde Vidts uit.

Normaal zou de nummer 15 van het WK in Doha eind april een eerste zevenkamp afwerken. Dat plan valt door de coronacrisis in duigen. Een alternatief is er door de grote onzekerheid nog niet. “Normaal zou ik op de Multistars in Lana (Italië; red.) in actie komen, maar die competitie is geannuleerd. Aangezien we nog niet weten welke wedstrijden zullen doorgaan, hebben we nog geen alternatief klaar. We moeten dus voorbereid zijn op eender welk scenario.”

Het al dan niet uitstellen van de Olympische Spelen was de afgelopen dagen een ‘hot topic’. Vidts brak er zich het hoofd niet over. “Ik had geen idee eigenlijk wat ze zouden beslissen. Ik kan niet meer doen dan mij op mijn proces focussen en de situatie nemen zoals ze komt. Ik hoopte er wel nog altijd op dat ze deze zomer zouden plaatsvinden, maar ik begrijp dat de gezondheid natuurlijk niet in het gedrang gebracht mag worden. De gedachte dat Tokio dit jaar niet zal plaatsvinden is heel surreëel. Ondanks de grote onzekerheid van de voorbije dagen had ik er absoluut geen moeite mee om de motivatie hoog te houden op training. Ik ben net heel blij dat ik nog kan trainen. In landen als Italië hebben ze dat geluk niet. Op mijn motivatie heeft het virus zeker nog geen effect gehad”, klonk het enthousiast.

Foto: Jeroen De Meyer

Het EK in Parijs vindt, als alles goed gaat, eind augustus plaats. Het EK staat ook bij de meerkampster op de planning die twee jaar terug in Berlijn door een blessure werd afgeremd. “Deze winter heb ik geen zware blessures gekend en daardoor een grote stap voorwaarts kunnen zetten. Mijn grootste doel voor deze zomer, of dat nu in Tokio of Parijs is, blijft om beter en beter te worden. Ik wil vooral bijleren en mijzelf verbeteren. Wedstrijden zitten mee in dat proces”, besloot Vidts.