World Athletics is bereid om het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene, Oregon van volgend jaar te verschuiven indien er een uitstel volgt van de Olympische Spelen. Op 24 juli moeten de Spelen van start gaan in de Japanse hoofdstad Tokio, maar een uitstel lijkt stilaan onafwendbaar. Canada is intussen het eerste land dat de Spelen van komende zomer heeft geboycot. Australische atleten worden door hun federatie geadviseerd om te trainen met het oog op 2021.

World Athletics heeft alvast geanticipeerd en contact gehad met de organisatie van het WK in Eugene van volgend jaar. Die organisatie heeft zich alvast bereid gesteld om de datum te verschuiven indien er zich noodzakelijk omstandigheden zouden voordoen. Die beslissing komt er nadat IOC-voorzitter Thomas Bach gisteren meedeelde dat er binnen ten laatste vier weken een beslissing over het mogelijke uitstel van de Spelen volgt.

Het IOC komt meer en meer onder druk te staan, aangezien World Athletics gisteren al aangaf naar uitstel te streven. De eerste boycot is ook een feit, aangezien Canada aangaf geen atleten af te vaardigen naar de Olympische en Paralympische Spelen van komende zomer. Die beslissing kan op veel steun rekenen van Canadese atleten, zoals bij hordeloopster Sage Watson. Al hoopt Watson dat er wereldwijd van alle federaties een boycot komt. In Australië is er voorlopig nog geen letterlijke boycot, al heeft Ian Chesterman, de Australische delegatieleider aangegeven dat zijn landgenoten zich moeten voorbereiden op de Spelen in 2021. Ook vanuit Polen komt de vriendelijke oproep om te spelen uit te stellen, aangezien Poolse sporters zoals vele lotgenoten over de hele wereld niet in normale omstandigheden kunnen trainen.

https://twitter.com/SageWats/status/1241938171018928128

Japans premier Shinzo Abe gaf vandaag ook voor het eerst aan dat een uitstel onvermijdelijk kan worden indien het coronavirus de wereld nog lang in zijn greep houdt. Binnen het Japanse organisatiecomité klinkt een gelijkaardig verhaal, al wordt er door hen op gewezen dat het uitstellen van de spelen een berg geld zal kosten.

78% van de atleten pleit voor uitstel

Christian Taylor, die enkele maanden geleden ‘The Athletics Association’ oprichtte om de stem van atleten meer te laten gelden, stuurde in naam van de organisatie een vragenlijst rond om te peilen naar de wensen van de atleten. De resultaten werden vandaag bekendgemaakt. Uit de bevraging, die wereldwijd door meer dan 4.000 professionele atleten werd ingevuld, blijkt dat het overgrote merendeel pleit voor uitstel van de Olympische Spelen.

De resultaten zijn overduidelijk: 78% van de atleten vindt dat de Olympische Spelen dit jaar niet mogen plaatsvinden. Maar liefst 87% gaf aan dat ze door de uitbraak van het coronavirus hun voorbereiding niet grondig genoeg konden of kunnen voorzetten. Naast de verstoorde voorbereiding zijn de atleten ook gewoonweg bang om hun gezondheid in het gedrang te brengen. Opvallend is dat bij de atleten die de vragenlijst in het Japans invulden, 65% eveneens pleit voor uitstel. De druk op het IOC was de laatste dagen al enorm, maar nu zoveel atleten hun krachten bundelen lijkt het nog minder waarschijnlijk dat de Olympiade dit jaar zal plaatsvinden.