De USATF Grand Prix in het Amerikaanse Eugene was de openingswedstrijd van de World Athletics Contintental Tour Gold. De plaats van actie was het Hayward Field stadion, de gloednieuwe atletiektempel waar in 2022 het WK zal plaatsvinden. Shaunae Miller-Uibo zette de piste alvast in lichterlaaie door op de baanronde een straffe 49”08 neer te zetten. Eugene was echter niet de enige plaats waar er sterk gepresteerd werd. Johannes Vetter, Ryan Crouser, Fred Kerley, Mondo Duplantis en JuVaughn Harrison waren elders eveneens goed voor voor beste wereldjaarprestaties.

Knaltijd voor Miller-Uibo op eerste 400m van het seizoen, Norman wint tweestrijd

Shaunae Miller-Uibo bewees deze winter in zaal al dat ze klaar is om razendsnel te lopen. Lang heeft de specialiste van de 200 en de 400m daar niet mee gewacht, want in Eugene kende ze in de laatste rechte lijn van de 400m geen genade met haar tegenstanders. De vice-wereldkampioene op deze afstand trok stevig door en klokte een pittige 49”08, haar vierde snelste tijd ooit en dat in de maand april.

De strijd bij de mannen beloofde meer spanning want Michael Norman en Rai Benjamin, vooral specialist van de 400m horden, stonden lijnrecht tegenover elkaar. De twee vochten het zoals verwacht onderling uit en het was uiteindelijk Norman die aan het langste eind trok en de wedstrijd won in 44”67. Benjamin klokte 44”97.

Norman en Benjamin – Foto: Yann Caradec

Bromell en Okagbare duidelijk de betere over 100m, Camacho-Quinn bevestigt op horden

Voor de explosievere nummers waren de weersomstandigheden niet ideaal. Toch slaagde Trayvon Bromell er ei zo zo na in om onder de 10 seconden te duiken. Met een kanonstart om u tegen te zeggen, noteerde hij een meer dan degelijke 10”01. Noah Lyles stond meteen voor een inhaalrace, maar kwam met 10”17 niet meer in de buurt van zijn landgenoot. Het duo bleef echter een eindje verwijderd van de beste wereldjaarprestatie die Fred Kerley diezelfde dag neerzette in Miami. Kerley verpulverde met 9”91 zijn PR en is zo naast Norman en Wayde Van Niekerk pas de derde atleet ooit die op de 100m onder de 10 seconden wist te duiken en op de 400m een tijd kon neerzetten onder de 44 seconden.

Bij de vrouwen mocht Blessing Okagbare het zegegebaar maken. Zij kon met 10”97 als enige onder de 11 seconden blijven. Allyson Felix maakte ook een uitstapje naar de kortste afstand en noteerde in de reeksen, weliswaar gesteund door te veel rugwind, 11”25. Op de 100m horden bevestigde Jasmine Camacho-Quinn dat haar 12”32 van vorige week geen toevalstreffer was. Ondanks een hele lichte tegenwind knalde de Puerto Ricaanse naar een snelle 12”46.

Muir, McColgan en Hoare snellen autoritair naar winst

Op geheel eigen wijze zette Laura Muir de 1500m naar haar hand. De Britse ging er van bij de start stevig tegenaan. Ze liet niemand haar het tempo opleggen, zelfs de haas niet, en voerde zelf de forcing. Na van start tot finish aan de leiding gelopen te hebben, klokte ze autoritair af na 4’01”54. Even dominant was de overwinning van Eilish McColgan op de 5.000m. Ook zij liep een eenzame wedstrijd die resulteerde in een niet onaardige 14”52”44.

Terwijl het bij de vrouwen vooral gevestigde waarden waren die aan het langste eind trokken, waren het bij de de mannen eerder nieuwe namen die bovenaan prijkten. Op de 1500m was het de Australiër Oliver Hoare, die deze winter in zaal wel al een staaltje van zijn kunnen prijsgaf, die knap naar de winst snelde. Met 3’33”54 hield hij eenvoudig onder meer Donavan Brazier (3’37”58) achter zich.

Foto: Golazo

Taylor blijft ver verwijderd van topvorm

In het hinkstapspringen is Christian Taylor nog op zoek naar zijn beste vorm. De meervoudige wereld- en olympische kampioen moest in Eugene genoegen nemen met een matige 16m52. Daarmee legde hij ‘slechts’ beslag op de derde plaats. Clive Pullen (16m55) en Donald Scott (16m89) deden het beiden beter dan de wereldkampioen.

Winkler ruim voorbij 80m met hamer, Andersen kent Price eerste nederlaag toe

Het hamerslingeren draaide zowel bij de mannen als bij de vrouwen uit op fraaie prestaties. Rudy Winkler liet zijn projectiel 81m98 ver door de lucht zweven, een gevoelige verbetering van zijn persoonlijk record én een beste wereldjaarprestatie. Brooke Andersen kende DeAnna Price een zeldzame nederlaag toe. De wereldkampioene was namelijk niet opgewassen tegen de 77m99 van Andersen.

Harrison en Duplantis zweven meteen ver en hoog  

JuVaughn Harrison en Armand ‘Mondo’ Duplantis toonde beiden in Louisiana hun dominantie. Harrison deed dat in de verspringbak door naar een beste wereldjaarprestatie van 8m44 te springen. Daarmee blijft hij slechts één centimeter onder zijn indoorrecord van afgelopen winter. Duplantis doet ons na zijn seizoensopener meteen weer dromen van sprongen over de 6 meter. Hij wipte met zijn polsstok meteen over 5m90, eveneens de voorlopig beste prestatie van dit jaar.

Vetter en Crouser meteen op de afspraak 

Johannes Vetter trok als enige niet naar Amerika, maar kwam in het Duitse Offenburg aan de bak voor zijn tweede wedstrijd van het jaar. De speerwerper die vorig jaar uithaalde met een waanzinnige 97m76 vond ook nu weer de 90m-lijn. In zijn vijfde poging wierp hij zijn speer naar 91m50, de verste worp van dit jaar. Ryan Crouser trok op zijn beurt naar de Drake Relays in Des Moines. De wereldrecordhouder in zaal noteerde in zijn eerste wedstrijd van het seizoen meteen 21m93. Daarmee breidt hij zijn ongeslagen reeks overwinningen op rij uit tot vijftien.

Ryan Crouser – Foto: Golazo