‘Liefde in tijden van cholera’ is een bestseller van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat ‘Trainen in tijden van corona’ even succesvol wordt. Covid-19 gooit roet in het eten van de (sport)wereld. Hoe gaan atleten om met het uitstel van wedstrijden, het verplaatsen van trainingsstages en de onzekerheid op sportief vlak de komende maanden? Hoogspringster Claire Orcel kan aan de andere kant van de taalgrens terecht in de indoorhal van Louvain-la-Neuve.

Claire Orcel kende een kort maar krachtig indoorseizoen met als afsluiter een PR in zaal van 1m91 en een bijhorende Franse titel. Ook voor de hoogspringster verandert er heel wat in haar klassieke routine, toch prijst ze zich bij de gelukkigen. “Ik heb het geluk dat ik mag blijven trainen in de indoorhal van Louvain-la-Neuve op weekdagen. De hal is beschikbaar voor Franstalige atleten die over een statuut als topsporter beschikken. Ik kan er zowel mijn klassieke trainingen als kracht afwerken. Het zijn voorlopig dus zeker goede omstandigheden waarin ik kan trainen. Ik hoop dat ik er ook kan blijven gaan mochten de maatregelen nog verstrengen. Het zou problematisch zijn indien dat niet meer het geval is, aangezien ik me anders niet degelijk kan voorbereiden. Dat kunnen veel atleten in het buitenland, zoals in Italië en zelfs ons buurland Frankrijk, niet zeggen. Ik ben dus bij de gelukkigen voorlopig”, aldus Orcel.

De hoogspringster kan dus teren op de nieuwe indoorhal in Louvain-la-Neuve, maar toch is het voor haar geen simpele periode, aangezien de 22-jarige atlete geregeld kinesitherapeuten bezoekt. Dat kan door de overheidsmaatregelen niet, waardoor ze gedwongen is om bepaalde zaken van thuis uit te doen. “Ik heb van mijn club CSF net voor het in quarantaine gaan een aantal basiszaken gekregen om ook van thuis wat versterkende oefeningen en conditiewerk te kunnen doen, aangezien de indoorhal niet geopend is in het weekend. Het niet mogen bezoeken van kinesisten is voor mij een verandering, maar ik probeer me zo goed mogelijk aan te passen”, klinkt het bij de hoogspringster.

Claire Orcel – Foto: Golazo

Gezien haar 22ste plaats op de wereldranking maakt Orcel kans op de Olympische Spelen van Tokio. Ook Orcel behoort tot de groep atleten die denkt dat de Spelen zullen verplaatst worden naar een andere datum. “Wanneer het over Tokio gaat, dan slinken elke dag de kansen dat de Spelen doorgaan op het voorziene moment. Het IOC en World Athletics zullen al wijzigingen moeten doorvoeren in verband met de kwalificatieperiode door de resem aan afgelastingen. De kalender is grondig verstoord en dat verstoort dan weer de voorbereiding van atleten. Het is een bijzondere ervaring om te trainen zonder effectief te weten wanneer er mogelijk een wedstrijd volgt. Zelf hoop ik dat de Spelen nog altijd in 2020 plaatsvinden, maar dan later op het jaar zoals het afgelopen WK in Doha (waar Orcel de finale haalde; red.)”, besluit ze.