Zaterdag vindt in het Deense Aarhus het WK veldlopen plaats. De organisatie van het WK kan nu al van een succes spreken dankzij de grote namen onder de deelnemers. Jakob Ingebrigtsen waagt zich aan de juniorenrace. Bij de senioren mannen zal titelverdediger Geoffrey Kamworor het knap lastig krijgen tegen de sterke Oegandezen Jacob Kiplimo en Joshua Cheptegei. Uit Ethiopische hoek wordt het uitkijken naar Selemon Barega. Bij de vrouwen zijn Hellen Obiri en Beatrice Chepkoech dé namen om naar uit te kijken. Een vooruitblik.

Junioren mannen (8km): Ingebrigtsen en zijn afspraak met de geschiedenisboeken

Het Noorse wonderkind Jakob Ingebrigtsen komt aan de start van de race bij de junioren mannen. Ingebrigtsen, nog altijd maar 18 jaar oud, was op het EK indoor in Glasgow goed voor het goud op de 3.000m en het zilver op de 1.500m. In Aarhus wil de jongste van drie broers komaf maken met enkele bedroevende statistieken. Het is namelijk al meer dan 25 jaar geleden dat een Europeaan bij de junioren nog in de top tien finishte. Voor het laatste Europese eremetaal, een gouden plak weliswaar, moet je al 35 jaar terug in de tijd.

Ingebrigtsen (uiterst links) op het EK veldlopen in Tilburg – Foto: Jeroen De Meyer

Ingebrigtsen heeft één groot nadeel: het feit dat hij nog nooit langer dan zes kilometer aflegde tijdens een race. Zaterdag staat er namelijk acht kilometer gepland. Een tweede nadeel zouden de Oost-Afrikaanse blokken kunnen zijn. De afgelopen 13 edities van het WK waren drie landen goed voor alle, u leest het goed, 39 medailles. Die landen zijn Kenia, Ethiopië en Oeganda. Het Keniaanse blok wordt aangevoerd door Samuel Chebolei en Leonard Bett. Bett heeft het grootste palmares, met onder meer een zilveren medaille op de 3.000m steeple op het WK voor junioren van vorig jaar.

Het Ethiopische gevaar loert echter om de hoek. Al moeten ze het wel doen zonder hun grote ster Selemon Barega, die voor de seniorenrace opteert. Tsegay Kidany, oorspronkelijk de tweede man in lijn, moet als plaatsvervanger dienen voor zijn succesvolle landgenoot. Oeganda doet een beroep op de snelle benen van Oscar Chelimo, die vorige zomer verdienstelijk zevende werd op het WK voor junioren tijdens de 5.000m. Yohans Kifle mag ook in de gaten worden gehouden. Kifle was in december goed voor 28’31 tijdens een stratenloop.

Junioren vrouwen (6km): Chebet tegen de rest

Bij de junioren vrouwen is het sinds 1995 geleden dat er niet een Ethiopische of Keniaanse atlete aan het feest was. Vanaf 1999 vulden beide landen telkens het volledige podium. Ondanks het zware parcours in Aarhus lijkt er haast niemand in staat om het Oost-Afrikaanse feestje te verbrodden.

Bij de Kenianen wordt het uitkijken naar wat Beatrice Chebet uit haar mouw kan schudden. Chebet is de regerende wereldkampioene op de 5.000m bij de junioren en won erg overtuigend de juniorenrace tijdens de Keniaanse veldloopkampioenschappen. Girmawit Gebrzihair leidt de Ethiopische troepen, die het moeten hebben van het collectieve. Gebrzihair won het Ethiopisch veldloopkampioenschap, al had ze slechts een voorgift van enkele seconden op de top vijf.

Uit Europese hoek is Nadia Battocletti de vrouw om in de gaten te houden. Twee jaar terug werd de Italiaanse 34stein Kampala. Ondertussen kroonde Battocletti zich tot Europees kampioenen in het veld bij onze noorderburen in Tilburg. Delia Sclabas, die in Tilburg haar tanden stuk beet op Battocletti en als tweede finishte, zal zich willen bewijzen. De Zwitserse behaalde vorig jaar een dubbele bronzen medaille op de 800m en 1500m.

Senioren mannen (10km): namen om duimen en vingers bij af te likken

Het niveau bij de senioren mannen lijkt onuitgegeven. Het aantal wereldtoppers die present tekenen, is ronduit grandioos. Te beginnen met Geoffrey Kamworor, die in Aarhus voor de derde keer op rij kan winnen. Dat zou zijn zesde wereldtitel in evenveel jaar betekenen, aangezien Kamworor in 2014, 2016 en 2018 ook wereldkampioen op de halve marathon werd. Op het Keniaans kampioenschap werd de tweevoudige wereldkampioen pas vijfde, al is dat geen waardemeter voor Kamworor, die zaterdag pas in topvorm wil zijn.

Joshua Cheptegei op de Zevenheuvelenloop – Foto: Julie Faiazza

Joshua Cheptegei is zijn eerste uitdager. De Oegandees, die twee jaar geleden ten onder ging in de slotronde en zo van de leiding naar de 30steplaats werd verwezen, is uit op revanche. Sindsdien ging het Cheptegei voor de wind. In 2017 finishte hij namelijk net na Mo Farah tijdens een razendsnelle rechtstreekse WK-finale op de 10.000m. In april van vorig jaar was Cheptegei goed voor de dubbel 5.000m-10.000m tijdens de Commonwealth Games aan de Australische Gold Coast. Op de NN Zevenheuvelenloop midden november snelde de nog altijd maar 22-jarige atleet naar de beste prestatie ooit op 15km.

Al mag Cheptegei op zijn beurt ook vanuit eigen land concurrentie verwachten. Jacob Kiplimo waagt zich namelijk als junior aan de seniorenrace. Tijdens het vorige WK veldlopen was Kiplimo de winnaar bij de junioren. Op de Oegandese kampioenschappen bleef de 18-jarige atleet Cheptegei voor. Kiplimo kan met zijn 18 jaar en 4 maanden de jongste winnaar ooit van een WK in het veld worden.

Nog zo’n youngster is Selemon Barega. Barega kent u ongetwijfeld nog van zijn fabuleuze 5.000m op de AG Memorial Van Damme. De Ethiopiër van de geweldige 12’43”02 zou eveneens bij de junioren in actie kunnen komen, maar opteert net zoals Kiplimo voor de twee kilometer langere race. Afgelopen winter werd Barega onder meer tweede op de gerenommeerde veldloop in Elgoibar en op het Ethiopisch kampioenschap.

Selemon Barega – Foto: Golazo

De winnaar in Elgoibar was de Keniaan Rhonex Kipruto, nog zo’n ongelooflijk toptalent. Vorige zomer won Kipruto het WK voor junioren in een kampioenschapsrecord. Begin september verbaasde de atleet die ook nog als junior kan deelnemen aan het WK (én opnieuw de jongste winnaar ooit kan worden) door naar de tweede chrono aller tijden te snellen over 10km op straat in de Tsjechische hoofdstad Praag.

Andere namen om naar uit te kijken zijn Mogos Tuemay, de winnaar van het Ethiopisch veldloopkampioenschap en Aron Kifle uit Eritrea. Kifle werd op het vorige WK cross nog vijfde. Bij de niet-Afrikaanse teams wordt het uitkijken naar onder meer Australië, Groot-Brittannië, Japan en de Verenigde Staten. Australië moet het zonder sterkhouders Patrick Tiernan (die net buiten de top tien finishte in 2017) en NCAA-kampioen Morgan McDonald doen, maar met Stewart McSweyn hebben ze dé coming man in hun rangen. McSweyn is de enige blanke atleet die zowel op de 5.000m als 10.000m in de top tien van de nieuwe wereldranking van de IAAF is te vinden. De Verenigde Staten rekenen op Leonard Korir, Shadrack Kipchirchir en Stanley Kebenei.

Senioren vrouwen (10km): Obiri absolute topfavoriete

In 2017 waren de Keniaanse vrouwen ronduit indrukwekkend. Toen bezetten ze de volledige top zes, een onuitgegeven clean sweep. Hellen Obiri is dé naam aan de start om naar uit te kijken. In december was de Keniaanse goed voor 29’59 op een 10km, vervolgens won ze ook de IAAF Cross Country Permit Meeting in het Spaanse Elgoibar. Het is al sinds 2008 geleden dat er geen Keniaanse atlete het goud mee naar huis nam, toen was Tirunesh Dibaba spelbreker.

Beatrice Chepkoech – Foto: Peter Wagemans

Obiri kan zaterdag rekenen op de steun van Lilian Kasait Rengeruk, die twee jaar terug nog het brons won. Agnes Tirop was in 2015 de beste en maakt ook deel uit van het team. De tweede grote naam bij de Keniaanse dames is Beatrice Chepkoech die tijdens de Diamond League in Monaco het WR op de 3.000m steeple verpulverde. Chepkoech was begin dit jaar goed voor winst op de IAAF Cross Country Permit Meeting in Sevilla. Beatrice Mutai en Deborah Samum vervolledigen het zeskoppige team.

Dat Ethiopië het onderspit zal moeten delven, lijkt nu al vast te staan. Dera Dida en Letesenbet Gidey zullen het mooie weer moeten maken. Dida was in 2015 goed voor het zilver bij de junioren, Letesenbet was zowel in 2015 als in 2017 de beste bij de junioren. Op de Ethiopische trails moet ze echter Dida laten voorgaan. Uit Europese hoek is het uitkijken naar Triahs Gebre, Elena Burkard en de Ierse Fionnuala McCormack. Burkard finishte op het afgelopen EK veldlopen op de zesde plaats.

Mixed relay (4x2000m): Kenia voor twee op twee

Kenia won twee jaar terug de eerste mixed relay op het WK veldlopen. De Kenianen behoren ook nu tot de kanshebbers op het goud, al is het van belang om te duiden hoe de mixed relay op het WK exact verloopt. In totaal wordt 8.070m afgelegd door vier atleten. Er worden rondjes van ongeveer 2km gelopen, waarbij de starter en finisher telkens iets langer lopen. Er is geen vaste volgorde tussen mannen en vrouwen voorzien, wat voor extra spanning kan zorgen. In de 20 meter lange aflossingszone moeten de atleten een polsband doorgeven.

Tien landen staan ingeschreven. Drie teams springen boven alle andere ploegen uit. Kenia rekent op grote namen met Conselsius Kipruto, de regerende olympische kampioen en wereldkampioen op de 3.000m steeple en Elijah Manangoi, de regerende wereldkampioen op 1500m. Voor die laatste is het de eerste keer dat hij aan de start komt van een WK in het veld. Kipruto werd in 2013 vijfde bij de junioren. Het duo krijgt het gezelschap van Nzisa Mbithe en Jarinter Mawla. Mbithe maakte deel uit van het winnende kwartet in 2017. Mawla is een eerder onbekende 800m-loopster.

Conseslus Kipruto – Foto: Wikimedia Commons

Hun grootste concurrent Ethiopië doet geen beroep op grote namen. Het jongste lid van het kwartet, Taye Fantu Worku, kan enkele adelbrieven voorleggen. Worku werd op het WK indoor in Birmginham zesde op de 3.000m bij de vrouwen. Teddese Lemi en Kebede Endale zijn op de piste goed voor 3’37 over 1500m. De 1500m-loopster Bone Cheluke vervolledigt het kwartet.

Al mag het Marokkaanse team niet uit het oog verloren worden. Met Soufiane El Bakkali komt namelijk de zilveren medaille van het WK op de 3.000m steeple aan de start. El Bakkali vocht al meermaals verbeten duels uit met Kipruto. De Marokkaan vertoeft in het gezelschap van zijn landgenoot Abdelaati Iguider, een vaste waarde op wereldniveau op de 1500m. Rababe Arafi en Kaoutar Farkoussi maken ook deel uit van het team. Arafi dook afgelopen zomer onder 4 minuten op 1500m.