Bashir Abdi had 2019 in stijl afgesloten met winst op de fameuze San Silvestre in het Spaanse Vallecana. In 2020 gaat de Belgische recordhouder op de marathon gewoon door op zijn elan, aangezien hij vandaag de beste was op de halve marathon van Egmond. Abdi maakte het verschil in de laatste vijf kilometer, nadat het lang een gesloten wedstrijd bleef door de felle wind die op het strand in Egmond blies.

Bashir Abdi was dé grote naam aan de start van de NN Egmond Halve Marathon. De Belgische recordhouder stond er de afgelopen dagen dan ook in de spotlights. Vooraf was onze landgenoot nieuwsgierig naar wat de wedstrijd zou geven, zeker door het feit dat er erg veel wind werd voorspeld. Die wind maakte van de eerste tien kilometer een erg gesloten én trage wedstrijd (met een doorkomst na tien kilometer in 36’23). Dat leverde wel geniale beelden op, zoals u hieronder kan zien. Het was pas bij het ingaan van de duinen in Egmond dat het tempo met een ruk de hoogte in ging. De Nederlander Stan Niesten gooide het eerste bommetje. Niesten hield zijn inspanning echter niet vol.

De ‘kopgroep’ bij de mannen op het strand – Foto: Erik Van Leeuwen

Er ontstond een kopgroep, met onder meer Abdi, maar ook de Nederlanders Noah Schutte en Mohamed Ali. In de slotfase zou Abdi zijn snelle benen echter aanspreken (na het verlaten van het strand zou onze landgenoot kilometers afhaspelen aan net geen 21 kilometer per uur). De 30-jarige atleet kon zo ontspannen over de finish bollen in een tijd van 1u08:23, één van de traagste eindtijden sinds de jaren 80 in Egmond. De snijdende wind (windkracht zeven) eiste daarin natuurlijk een hoofdrol op. Abdi pas de tweede Belg die de mythische halve marathon kan winnen. Alex Hagelsteens was in 1982 en 1984 de beste.

Abdi (tweede van links) – Foto: Erik Van Leeuwen

“Het was een heel bijzondere wedstrijd. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. De wind op het strand was  ongezien. Het zorgde ervoor dat we in een grote groep bleven, waarin niemand het kopwerk voor zijn rekening durfde nemen. Het leek zelfs op een lange veldloop, want er werd geduwd en getrokken. Ik hoopte vooral om niet te vallen. Na het verlaten van het strand ging het een stuk sneller én was er ook veel meer publiek en sfeer. Het maakte van vandaag een erg aangename ervaring”, aldus de debutant en winnaar in Egmond.

Het podium werd vervolledigd door de Keniaan Allan Biwott en Ali, die respectievelijk op 26 en 36 seconden volgden. Bij de vrouwen haalde de Ethiopische Tsehay Gemechu het duidelijk van de Keniaanse Linet Masai in 1u20:29.

Bouchikhi tiende in Elgoibar

Soufiane Bouchikhi – Foto: Golazo

Soufiane Bouchikhi verscheen aan de start van een pittige veldloop in het Spaanse Elgoibar. Bouchikhi behoorde er in tegenstelling tot zijn laatste veldloop in Soest (waar hij het nipt haalde van Dame Tasama) niet tot de favorieten, aangezien grote namen zoals Paul ChelimoAron Kifle en Tadese Worku aan de start verschenen. Die heren namen dan ook het tempowerk voor hun rekening. Bouchikhi zou het logischerwijs niet uitzingen tot halfweg in de wedstrijd. Gelukkig kon onze landgenoot wel nog rekenen op een aantal sterke Spanjaarden zoals Carlos Mayo en Fernando Carro.

Voorin ging de winst naar een ontketende Worku, die het ruim haalde van Richard Yator, Kifle en Chelimo. Aras Kaya werd de eerste Europeaan op een zesde plaats, in zijn spoor gevolgd door de Spanjaard Tonio Abadia. Bouchikhi moest Mayo en Carro nog voor zich dulden, maar werd wel knap tiende. Volgende week verschijnt hij aan de start van de Structabo CrossCup in Hannuit. Bij de vrouwen haalde Hellen Obiri het van haar landgenotes Beatrice Chebet en Eva Cherono.