Bashir Abdi kwam net zoals vorig jaar aan de start van de Montferland Run in het Nederlandse ‘s-Heerenberg. Abdi, die afgelopen weekend nog vijfde werd op de Structabo CrossCup in Roeselare, kon profiteren van het tempowerk van zijn ploegmaat bij het NN Running Team, Josphat Boit. Boit zou de top zes onder 43 minuten leiden. Onze landgenoot finishte uiteindelijk als vijfde in 42’29, méér dan een minuut sneller dan zijn PR op 15 kilometer. Geoffrey Koech was de beste in een parcoursrecord van 42’13.

Bashir Abdi mocht één week na zijn knappe passage in het veld opnieuw een nummer op zijn wedstrijdtruitje spelden. In ‘s-Heerenberg nam onze landgenoot deel aan de sterk bezette Montferland Run. Abdi kon er rekenen op de steun van een teamgenoot binnen het NN Running Team. De Keniaan Josphat Boit besloot namelijk meteen na het startschot de leiding te nemen. De luxehaas, die Eliud Kipchoge in 2018 naar het WR loodste tijdens de marathon van Berlijn, liep in Nederland voor eigen rekening. Al nam hij wel een omvangrijke kopgroep mee in zijn spoor, met daarin ook Abdi.

Boit (links in de kleuren van NN) – Foto: Quinten Lafort

Na tien kilometer was de omvangrijke kopgroep herleid tot een zestal. De doorkomsttijd van 28’30 was veelbelovend, aangezien het parcoursrecord van Geoffrey Mutai (42’25) daardoor in gevaar was. In de slotfase kreeg Abdi het toch lastig. Hij moest de rol lossen en zou uiteindelijk op 16 seconden van winnaar Geoffrey Koech finishen. Abdi nam zo wél een enorme hap uit zijn PR, want met 42’29 deed hij zomaar even één minuut en 11 seconden beter dan zijn voormalige besttijd. Koech haalde het in de sprint van Boit, die zijn werklust beloond zag met een tweede stek in 42’18. Tesfahun Akalnew en Robert Keter, die enkele weken geleden nog het WR op de vijf kilometer op de weg verbeterde, finishten net voor Abdi. Een grote naam finishte na onze landgenoot, aangezien tweevoudig wereldkampioen op de 3.000m steeple, Conseslus Kipruto, negende werd op ruim een minuut van Abdi.

Bij de vrouwen ging de winst naar Tsigie Gebreselama in een tijd van 47’29. Susan Krumins viel met 49’08 net naast het Ethiopisch-Keniaans getinte podium. U kan de Montferland Run hieronder herbekijken.