Letesenbet Gidey heeft op de NN Zevenheuvelenloop voor een heuse krachttoer gezorgd. De 21-jarige Ethiopische verpulverde tijdens de 15 kilometer op het geaccidenteerde parcours in Nijmegen de beste prestatie aller tijden. Met 44’20 bleef de tweede van het WK in Doha op de 10.000m meer dan een minuut onder de besttijd van wereldrecordhoudster op de halve marathon, Joyciline Jepkosgei.

Letesenbet Gidey is amper 21 jaar, maar had in Nijmegen haar zinnen gezet op de beste prestatie ooit op 15 kilometer. Daarvoor zou de Ethiopische sneller moeten lopen dan de 45’37 die de Keniaanse Joyciline Jepkosgei neerzette tijdens haar toenmalige WR op de halve marathon (1u04:52). Gidey zette meteen de toon met een stevige openingskilometer van 3’03. Vervolgens zou ze op het heuvelachtige parcours uitpakken met een paar onwaarschijnlijke kilometers in onder meer 2’49, 2’52 en 2’54.

Aan de finish dook de atlete meer dan een minuut onder de voormalige snelste prestatie ooit. Haar 44’20 was goed voor de 15de prestatie van alle deelnemers in Nijmegen. Haar chrono is echter geen WR, aangezien de 15 kilometer op straat geen officiële afstand is om in aanmerking te komen voor WR’s. De laatste tien kilometer haspelde ze af in 29’12. Om u een idee te geven: het WR op de piste bedraagt 29’17. In Nijmegen zijn er natuurlijk wel de dalende kilometers, waar het merendeel van de atleten een duidelijk voordeel uithaalt. Op het WK in Doha moest Gidey nog Sifan Hassan voor zich dulden tijdens de rechtstreekse finale van de 10.000m. Dankzij haar topchrono is de atlete wél 50.000 euro rijker. Susan Krumins kon voor eigen volk niet overtuigen en moest het stellen met een vijfde plaats in 49’37, bijna twee minuten boven haar PR. Nina Lauwaert finishte als achtste in een tijd van 51’36.

Bij de mannen was de Oegandees Stephen Kissa aan het feest. Zijn 41’49 was gevoelig trager dan de chrono die zijn landgenoot Joshua Cheptegei vorig jaar noteerde op de Zevenheuvelenloop. Toen stoomde Cheptegei naar de snelste chrono ooit met 41’05. Binnen twee weken plant Cheptegei een wereldrecordpoging op de tien kilometer op straat. Het WR van 26’44 is momenteel nog in handen van Leonard KomonEdwin Kiptoo en Moses Koech vervolledigden het podium. Kiptoo moest amper twee seconden toegeven op Kissa. Mule Wasihun, die op de London Marathon tot en met kilometer 35 in het spoor van Eliud Kipchoge kon blijven, moest vrede nemen met een eerder teleurstellende zesde stek op ruim een minuut van de winnaar. Geen Belgen wisten in de top 15 te finishen bij de mannen.

1 REACTIE

  1. Prima stuk over de Zevenheuvelenloop. Ik kan de tijd van Gidey nog steeds niet geloven. Toen in 2018 Cheptegei het WR liep, was zijn tussentijd op 10km circa 40 seconden trager dan zijn p.r. op die afstand. Gidey liep als tussentijd op de 10km 50 seconden sneller dan haar p.r. dat ze in Doha liep. Mijn verstand zegt dat dit onmogelijk is, of het is de voorloper van een w.r. op de baan van onder de 29 minuten…

Reacties zijn gesloten.