Bashir Abdi mocht zaterdag vieren, aangezien hij in Sint-Truiden op het Gala van de Gouden Spike werd gelauwerd als de beste Belgische atleet. De marathonloper heeft ondertussen ook beslist over zijn voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio.  Abdi zal namelijk van start gaan op de marathon van Tokio op 1 maart. Wie de Belgische recordhouder op eigen bodem in actie wil zien, kan zondag naar Roeselare afzakken voor de Structabo CrossCup.

Dat Bashir Abdi dé favoriet was om de Gouden Spike in de wacht te slepen, durfde de atleet zelf niet verkondigen. “Na Chicago ben ik erop beginnen hopen, maar je weet het nooit. Ik ben met de nodige spanning naar Sint-Truiden afgereisd. Nu beschik ik wel over alle soorten spikes: goud, zilver en brons”, aldus een uitgelaten Abdi aan de VAL.

Na zijn BR op de marathon van Chicago op 13 oktober is Abdi opnieuw aan het trainen, weliswaar nog niet doorgedreven. Toch verschijnt hij zondag aan de start van de Structabo CrossCup in Roeselare. EK-ambities koestert hij niet door een gebrek aan zware trainingen. “Het gevoel begint stilaan te verbeteren. Ik ben ondertussen een goede twee weken steviger aan het trainen. Dan spreek ik over vijf keer lopen per week. Ik wil echter crossen, aangezien die me altijd goed doen met het oog op de zomer. Het is een goede training naar uithouding en belasting toe. Ambities voor het EK in het veld koester ik niet. Daarvoor zou ik harder moeten trainen en dat ben ik niet van plan. Zelfs als ik zondag goed voor de dag kom, vlieg ik niet naar Lissabon”, vertelde de vierde snelste Europeaan ooit op de marathon.

Bashir Abdi – Foto: NN Running Team

Na afloop van zijn marathon in Chicago begon de atleet van het NN Running Team te sleutelen aan zijn planning voor volgend jaar. Die planning krijgt stilaan vorm. Er staat dan toch een voorjaarsmarathon gepland. “Midden januari volgt een halve marathon. Ik moet echter nog beslissen welke het wordt. Op 1 maart zal ik de marathon van Tokio lopen (opnieuw een Marathon Major, zoals Londen en Chicago; red.). Klimatologisch gaat het dan natuurlijk over andere omstandigheden in vergelijking met de marathon in Sapporo tijdens de Olympische Spelen. Het is echter onmogelijk om een latere marathon in te plannen”, klonk het bij Abdi.

Een voorjaarsmarathon geeft Abdi een duidelijk doel, iets wat de atleet nodig heeft om goed voor de dag te komen. Veel van zijn concurrenten opteren ervoor om geen marathon af te werken in het jaar van de Spelen. “Zonder die marathon zou ik te lang zonder groot doel moeten voorbereiden en het is al gebleken dat me dat geen goed doet. Dankzij de marathon in Tokio ga ik Japan al eens kunnen verkennen. Ik ga er ook twee eventuele stageplaatsen bezoeken met het oog op de Spelen. Normaal gezien zou ik één maand voor de marathon in Sapporo afzakken naar de dan gekozen locatie. In Tokio hoef ik geen toptijd of sterke eindnotering neer te zetten. Het is en blijf een tussendoel. Daarna zal ik waarschijnlijk nog een tien kilometer en een halve marathon afwerken in de aanloop naar Sapporo. Een plaatsje bij de beste 12 moet mogelijk zijn indien ik over dezelfde vorm beschik als in Chicago”, verduidelijkte de Gouden Spike-winnaar.

Bashir Abdi – Foto: Golazo

Een slordige acht maanden voor de Olympische Spelen staan zeker nog vier stages gepland. In de aanloop naar Tokio volgt een stage in Ethiopië. Na zijn voorjaarsmarathon trekt onze landgenoot naar Sankt-Moritz. Daarna volgen een nog onbekende locatie (waarschijnlijk ergens in Amerika of Australië) en de bewuste laatste stage in Japan zelf. Na zijn marathon in Sapporo wil de atleet uiteraard nog de sfeer van de Spelen opsnuiven. “Het is en blijft jammer dat we met de marathon uitwijken, maar ik kijk er alvast naar uit om na mijn marathon terug naar Tokio te reizen om er de andere atleten in verschillende sporten in actie te zien”, besloot de atleet. Al staat natuurlijk eerst de Structabo CrossCup van komende zondag gepland.