Voor velen stond de selectiecross in Roeselare met stip in de agenda aangeduid. Behoorlijk wat atleten hadden namelijk hun zinnen gezet op het EK veldlopen in Lissabon en wilden zich dus andermaal bewijzen. De selectiecommissie beslist pas dinsdag wie ons land over twee weken mag vertegenwoordigen, maar de atleten zelf geloven alleszins in hun kansen. Hieronder kan u enkele reacties terugvinden.

Michaël Somers – Vierde plaats lange cross

“Het gevoel zat vrij goed vandaag. De eerste ronde werd er redelijk hard gelopen. Daar moest ik toch even van op adem komen om vervolgens mijn ritme te zoeken en dat aan te houden. Dat is volgens mij goed gelukt. Ik heb veel hulp gekregen van Lahsene (Bouchikhi; red.) die het meeste kopwerk voor zijn rekening nam. Daardoor konden we de achterstand op (Soufiane; red.) Bouchikhi en (Isaac; red.) Kimeli acceptabel houden. Naar mijn gevoel ligt mijn basisniveau een pak hoger dan vorig jaar. Een jaar lang goed en efficiënt kunnen trainen werpt duidelijk zijn vruchten af. Ik voel dat ik de crossen volwassen heb leren lopen en dat ik in staat ben om een hoog basistempo aan te houden. Dat ik ook wisselende tempo’s aankan, lijkt mij belangrijk met oog op internationale kampioenschappen. Ik ben sterker dan vorig jaar, dus moet in staat zijn om op het EK dieper in de top twintig te geraken. Ik hoop zelfs op een plaats bij de beste vijftien indien ik geselecteerd word. Het basisniveau bij de mannen is hoog, dus het zou niet slim zijn om geen team te sturen.”

Bashir Abdi – Vijfde plaats lange cross 

“Crossen is toch een ander paar mouwen dan marathonlopen, maar ik heb mij echt geamuseerd. Ik genoot er ook enorm van om eindelijk nog eens voor eigen publiek te kunnen lopen aangezien ik meestal mijn wedstrijden in het buitenland ga zoeken. Na mijn marathon heb ik het enkele weken rustiger aan gedaan, dus mijn vorm is nog niet zo spraakmakend. Toch had ik gehoopt om hier iets beter voor de dag te komen. Zo’n ondergrond is natuurlijk aanpassen als je de weg gewend bent. Daardoor had ik het moeilijk om het juiste ritme te vinden. Nu is het stilaan weer tijd voor het echte werk. Het mooi leven is voorbij, vanaf nu gaan we weer keihard trainen. Of ik de komende winter nog meer crossen ga doen, valt nog af te wachten.”

Foto: Golazo

Hanna Vandenbussche – Derde plaats lange cross, tweede Belgische

“Ik heb opnieuw bewezen dat ik in mijn Roeselare altijd iets extra kan. De periode na Doha was mentaal behoorlijk zwaar, waardoor dit resultaat een welgekomen opsteker is. Het verschil met Hanne Verbruggen was al bij al niet zo groot, dus ik hoop dat ik de kans krijg om mij in Lissabon te bewijzen. Ik ben helemaal niet zeker of ze mij een plaats in de selectie gaan gunnen. Ik zou uiteraard stevig balen mocht ik er niet bij zijn, aangezien ik toch al op behoorlijk wat EK-ervaring kan teren. Ik durf op het EK zeker mikken op een plaats bij de beste twintig.”

John Heymans – Tweede plaats beloften

“Mijn EK-ticket is binnen! Ik ben héél blij, hiervoor heb ik echt een heel jaar getraind. Het EK is zonder twijfel het hoofddoel van deze winter. Ik had vooraf al nagedacht over hoe ik mij zou voelen mocht ik niet naar het EK mogen. Ik zou letterlijk depressief worden denk ik. Mijn huidige vorm is top. In Mol ging het een stuk moeilijker dan vandaag, dus dat is positief. Ik hou een topgevoel over aan vandaag. Nu nog anderhalve week hard trainen en dan ben ik er zeker van dat mijn vorm nog zal toenemen. Voor zo’n dagen als vandaag doe je het. Daar word je echt gelukkig van.”

John Heymans – Foto: Golazo

Febe Triest – Eerste plaats junioren

“De wedstrijd verliep vrij soepel. Ik kreeg in Roeselare een parcours voorgeschoteld dat er niet al te zwaar bij lag en waarop doorgelopen kon worden, ideaal voor mij dus. Ik hoop om in Lissabon een dergelijk parcours terug te vinden. Mijn doel is vooral beter doen dan mijn 58ste plaats van vorig jaar. Ik moet toegeven dat ik het de week voor de selectiecross wat rustiger aan heb gedaan om goed voor de dag te kunnen komen. Ik geloof zeker dat ik over twee weken in een nog betere vorm kan verkeren.”

Vanessa Scaunet – Eerste plaats korte cross

“Ik had mij lange tijd voorgenomen om de lange cross te lopen. Toen ik twee weken geleden te horen kreeg dat er ook een korte cross op het programma stond, ben ik toch van gedacht veranderd. Ik heb toch wel een paar specifieke trainingen afgewerkt voor deze kortere afstand. Ik geloofde er steevast in dat ik op het einde zo’n versnelling uit mijn benen kon schudden. De kans dat ze geen mixed relay-team zullen sturen naar Lissabon, lijkt mij eerder klein. Gezien de sterkte van onze ploeg maken we namelijk zeker kans op een medaille.”

Foto: Peter Wagemans

Camille Muls – Tweede plaats korte cross

“Ik ben superblij met mijn tweede plaats. Het EK spookte door mijn hoofd, maar vormde zeker geen hoofddoel. Na de CrossCup-manche in Berlare begon ik in mijn kansen te geloven. De voorbije weken heb ik toegewerkt naar deze wedstrijd, maar ik was zeker ook tevreden geweest mocht ik hier derde of vierde zijn geworden. De concurrentie was met Renée Eykens, Sofie Van Accom en Vanessa Scaunet namelijk heel groot. Ik heb mijzelf toch echt verbaasd vandaag.”