Fanny Smets kreeg een dag voor het afsluiten van de selectie het verlossende antwoord, ze mag dan toch naar het WK in Doha. De 33-jarige atlete kan met een Belgisch record en een WK-selectie nu al spreken over een meer dan geslaagd seizoen. Smets voelt zich sterker dan ooit maar beter doen dan haar 20e plaats van twee jaar geleden in het polsstokspringen wordt geen sinecure.

Het was een turbulente week voor Fanny Smets nadat her en der te lezen viel dat ze een wildcard zou krijgen voor het WK in Doha. Smets wist echter nog van niets en moest tot afgelopen maandag wachten op de officiële bevestiging. “Er werd overal al verkondigd dat ik naar het WK zou mogen, maar de atletiekbond kreeg pas maandag zekerheid, frustrerend. Ik stond al die tijd 33e op de ranglijst terwijl er maar 32 atleten mogen starten. De Franse delegatie meldde gelukkig een atlete af waardoor ik mijn startbewijs ontving”, verhelderde Smets.

Ondanks de lange onzekerheid is Smets achter de schermen blijven doortrainen en met de vorm zit het zeker goed. “Ik denk dat ik volledig klaar ben voor het WK. Mijn Belgisch record is nog geen maand oud, dus dat zegt genoeg. Ik ben zeker in vorm.”

Fanny Smets – Foto: Jimmy Cailly

Haar mindere beurt op de Memorial Van Damme, waar Smets geen geldige poging kon voorleggen, schaadde haar zelfvertrouwen niet. “De aanvangshoogte op de Memorial was heftig, en zeker als het buiten maar 13 graden is. Ik ga op het WK voor een verbetering van mijn eigen Belgisch record van 4m51. Daarmee zou ik heel tevreden zijn. Een finaleplaats zal het mij niet opleveren aangezien al 18 dames dit jaar over 4m70 gingen, daar ben ik realistisch in. Ik moet al een perfecte wedstrijd springen en in mijn eerste poging over 4m60 gaan wil ik ook maar een beetje aanspraak maken op een finale. Volgens mij zal er zelfs 4m70 voor nodig zijn”, klonk het.

En toch heeft Smets geen finaleplaats meer nodig om over een geslaagd seizoen te kunnen spreken. Enkele maanden terug vertelde de CABW-atlete al dat ze haar zinnen had gezet op dat Belgisch record en een WK-selectie. Ze hield woord en vinkte beide doelen af. “Voor zo’n seizoen had ik op voorhand meteen getekend. Het is een lastig jaar geweest aangezien ik vorig jaar deze periode door een blessure nog niet eens pijnvrij kon stappen. Tot januari heb ik geen polsstok aangeraakt en nu ben ik beter dan ooit. Zelfs zonder een statuut of financiële vergoeding. Ik moet topsport combineren met een job om financieel rond te komen. Alles wat er in Doha nog bijkomt is dan ook een mooie bekroning van dit geslaagd seizoen.”