Isaac Kimeli telt de dagen af tot het WK in Doha. Hij komt in de reeksen van de 5.000 meter al op de openingsdag in actie, vrijdag 27 september, en is dus al in de laatste week van zijn voorbereiding aanbeland. Kimeli is ook ingeschreven voor de 1.500 meter, maar als alles volgens plan verloopt gaat hij daar niet van start, zo vertelde hij bij de VAL.

Na zijn indrukwekkende zege in de 5.000 meter van de Memorial Van Damme in 13:13.02 bouwde Isaac Kimeli/OEH weinig rust in. Het laatste zware trainingsblokje voor het WK stond namelijk op het menu. “De laatste trainingen lopen goed”, zegt Isaac. “Ik heb nog één weekje op hoogte geslapen en voor de rest is het zeeniveau tot aan het WK.”

“Na de Memorial had ik nog een stevig volumeweekje van 150 kilometer gedraaid”, doet de OEH’er een stukje van zijn trainingsschema uit de doeken. “Daarna is de afbouw begonnen en zijn de kilometers naar beneden gegaan, maar stonden er wel nog enkele kwaliteitstrainingen op het programma. Vorig weekend deed ik 4000-1600-1200-800-600-400m met de laatste ronde in 57, woensdag was het 20x400m en in het weekend nog eens 3000-2000-2×1500-1000m. De tempo’s zijn niet speciaal, ik moet vooral uitgerust geraken nu.”

Hoewel Isaac in Doha een van de allereerste Belgen is die in actie treedt, kiest hij ervoor om pas een dagje later dan de meerderheid van de selectie naar Qatar af te reizen. Hij vertrekt komende dinsdag. “Zo kan ik maandag thuis nog een laatste kleine trainingsprikkel geven, er staat 3x2000m op het programma. In Doha zou dat moeilijk zijn door de hitte.”

Het wordt nog maar het eerste WK voor Isaac, en toch mikt hij meteen behoorlijk hoog. Dat mag ook na zijn straffe prestaties van dit seizoen. “Het doel is de finale halen. Als ik daar geraak kan alles gebeuren, maar ik hoop op de top twaalf. Het moeilijkste wordt de reeksen overleven. Veel hangt van in welke reeks je terechtkomt. Ik hoop op een trage reeks om twee redenen: met het oog op de recuperatie voor de finale, maar ook omdat ik erop vertrouw dat mijn snelheid goed is.”

Ook in een eventuele finale hoopt Isaac op een trage, tactische koers. “Als ze in de eerste kilometers wandelen kan ik heel ver komen. Maar mijn conditie is ook goed genoeg om mee te doen in een snelle wedstrijd. Niet als ze voor 12:55 lopen natuurlijk, maar dat verwacht ik op een WK niet meteen. De Ethiopiërs, met Barega voorop, zijn favoriet, maar ook de Amerikaan Chelimo is snel op het einde. Zelf ga ik alvast zorgen dat ik niet gediskwalificeerd wordt. Berlijn was op dat vlak een hele harde leerschool. Tactisch deed ik het daar goed, alleen kwam mijn aanval op 300m van het einde iets te vroeg. Die kleine foutjes hoop ik niet meer te maken.”

Isaac liet zich voor alle zekerheid ook voor de 1.500 meter inschrijven, maar is in principe niet van plan die te lopen. “Het is alleen voor in een noodscenario. Als ik eruit vlieg in de reeksen van de 5.000m kan ik eventueel revanche nemen in de 1.500m, maar het is echt mijn plan B. Als de 5.000m loopt zoals het moet, start ik zeker niet in de 1.500m.”