Soufiane Bouchikhi deed eergisteren een ultieme poging om zich te verzekeren van een WK-ticket naar Doha op de 10.000m. Op de European Cup tijdens de Night of the 10.000m PB’s in de Britse hoofdstad Londen lukte het niet voor onze landgenoot om 27’40″00 te lopen. Die scherpe tijd geeft recht op een deelname aan het WK, maar slechts 13 atleten wereldwijd voldeden voorlopig aan die kwalificatienorm. Bouckhikhi luidt dan ook de alarmbel, aangezien de 10.000m internationaal zal verdwijnen in zijn ogen.

Onder de 13 atleten die hun limiet dit jaar wel hebben is geen enkele Europeaan te vinden. Julien Wanders, die afgelopen winter furore maakte met meerdere Europese records op de 10 kilometer en halve marathon op straat, is met 27’44″36 voorlopig de beste Europeaan. Ook het Zwitserse toptalent mag dus niet naar het WK op de 10.000m. Richard Ringer en Morhad Amdouni doken vorig jaar wel onder de gevraagde tijd. Bouchikhi moet met zijn seizoensbeste van 28’04″09 niet hopen op een plaatsje in Doha, maar is vooral bezorgd over wat ooit zijn geliefkoosde 10.000m was. In Londen was het zijn derde en laatste poging van deze zomer om in de buurt van de gevraagde 27’40″00 te komen.

“Op papier was het heel simpel. Er werden twee hazen voorzien, die in een ideaal scenario het zouden uitzingen tot een kilometer of zeven. Het doel was om na 13’50 door te komen halfweg, ideaal op schema voor de WK-limiet. Dat bleek tijdens de wedstrijd al onmogelijk te gaan worden. Na drie kilometer waren we al ver verwijderd van het beoogde tempo en bovendien maakte de zware regenval het er niet makkelijker op. Er werd in Londen gewerkt met Wavelight Technology, maar het was verre van echt een zegen omdat we zo snel achterop schema zaten”, aldus Bouchikhi.

Soufiane Bouchikhi op de KBC Nacht van vorig jaar – Foto: Jeroen De Meyer

De doorkomst boven 14 minuten na halfweg maakte het voor Bouchikhi haast onmogelijk om de WK-limiet te behalen. De hazen kregen het zwaar, waardoor de Belg besloot om het commando over te nemen. “Ik heb nog een paar keer de hazen proberen oppeppen, maar het was tevergeefs. Frustraties begonnen tijdens de race al op te spelen, toch heb ik geprobeerd om samen met de Italiaan Crippa het tempo op te drijven. Hij werkte wel mee, weliswaar zuinig. Dat heeft me de das omgedaan in de slotkilometer. Ik heb het zware werk verricht en mentaal was het toen ook al moeilijk”, vertelt de atleet van RFCL die op de Diamond League in Stockholm ook zijn kans waagde, maar toen werd afgeremd door opnieuw matig haaswerk en al even matige omstandigheden.

De komende weken gooit de atleet het over een andere boeg. Op de KBC Nacht verschijnt hij aan de start van de 5.000m, met als doel de WK-limiet van 13’22″50. Vorig jaar liep Bouchikhi op de Nacht nog naar een PR van 13’19″55. Al denkt hij sneller te kunnen. “Op training ben ik beter dan ooit tevoren. Nu moet zich dat alleen nog in goede wedstrijden vertalen. Ik ben opnieuw in Sankt Moritz om nog even op hoogte te trainen. Ondertussen heb ik ook de knop omgedraaid om me volledig op de 5.000m te focussen. Het is het enige wat me nog op de piste houdt. Ik denk dat ik gezien mijn huidige trainingsvorm nog een aantal seconden beter moet kunnen doen dan mijn PR van vorig jaar. In Heusden zorgt de organisatie steeds voor topwedstrijden voor een aangenaam thuispubliek, wat zeker zal helpen in de jacht op de limiet”, zegt de 29-jarige atleet.

“IAAF doet er alles aan om 10.000m een stille dood te laten sterven”

Soufiane Bouchikhi – Foto: Jeroen De Meyer

De scherpe limiet en het schaarse aantal snelle 10.000m-wedstrijden maken het een helse opdracht om een WK-limiet te lopen. Volgens Bouchikhi speelt de beslissing van het weren van lange afstanden uit de Diamond League daarin ook een rol.

“Het lijkt alsof de IAAF stelselmatig de lange afstanden op de piste laat uitmoorden. Dat maakt van mij een gedegouteerde atleet. Je weet op voorhand dat de kansen schaars zijn op de 10.000m, maar de wereldranglijst liegt niet. Slechts 13 atleten hebben de limiet dit jaar gelopen. Het zorgt voor extra druk. Druk die je absoluut kan missen. Vorig jaar liep ik mijn PR van 27’41″20 zonder al te veel druk. Start je met veel druk, dan kan het alleen maar enorm tegenvallen. De 10.000m heeft zo’n enorme rijke geschiedenis met kampioenschappen en het lijkt alsof de belangen van de Diamond League en andere actoren de lange afstand liever zien verdwijnen”, voegt Bouchikhi toe.

Gelukkig kan onze landgenoot zich optrekken aan de 5.000m, anders zou hij naar alle waarschijnlijkheid een vervroegde overstap maken naar de weg.

“Op termijn maak ik zeker mijn geplande overstap naar de weg. Voorlopig heb ik nog die 5.000m. Als ik voel dat ik dit jaar nog overschot heb, dan ga ik nog zeker één jaar vol voor de piste. Is dat niet het geval, dan plan ik rustig mijn overgang naar het stratencircuit. De Olympische Spelen van Tokio op de marathon komen sowieso te vroeg, maar de jaren nadien hoop ik deel uit te maken van een sterk Belgisch team met hopelijk ook Bashir Abdi en Koen Naert. Zij zijn samen met Vincent Rousseau het beste wat we ooit gehad hebben in ons land op de marathon en een absoluut zegen voor onze sport. Ik zal hen met plezier vervoegen, maar eerst wil ik nog eens alles uit de kast halen op de piste. Te beginnen in Heusden”, besluit de strijdvaardige Belgische kampioen in het veld.

Soufiane Bouchikhi op het EK in Berlijn – Foto: Jeroen De Meyer

1 REACTIE

  1. Toch even de geschiedenis niet vergeten Nr 1 marathon in België is Karel Lismont OS 1972 2e, OS 1976 3e, OS 1980 9e, OS 1984 24ste. EK 1971 1e, EK 1978 3e, EK 1982 3e.
    Aureel Vandendriessche OS 1964 7e, EK 1962 2e, EK 1966 2e
    Armand Parmentier EK 1982 2e, WK 1983 6e
    Gaston Roelants OS 1968 11e, EK 1969 2e, EK 1971 5e, EK 1974 3e
    Etienne Gailly OS 1948 3e

Reacties zijn gesloten.