België nam het afgelopen weekend voor het eerst deel aan de Europacup meerkamp in het Portugese Ribeira Brava. De speerpunten voor ons land waren Noor Vidts en Niels Pittomvils. Het duo zou het vlot halen in respectievelijk de zevenkamp en tienkamp, waardoor België al een flinke bonus in het ploegenklassement had. Tijdens de volgende Europacup meerkamp mag ons land starten in de zogeheten first league.

Net geen maand geleden was Noor Vidts in Tenerife goed voor haar beste zevenkamp ooit met een eindtotaal van 6.194 punten. In Ribeira Brava had Vidts weinig of geen echte concurrentes, waardoor het in sommige disciplines verre van simpel werd. Toch sprokkelde ze op haar eerste dag aardig wat punten bij elkaar met een degelijke 13″69 op de horden, gevolgd door 1m78 in het hoogspringen. In het kogelstoten kon Vidts niet volledig overtuigen met 12m88. Haar eerste dag sloot ze af met een opnieuw degelijke 24″35 op de 200m.

Noor Vidts – Foto: Jeroen De Meyer

De tweede dag vatte Vidts overtuigend aan met een nieuw PR in het verspringen. Ondanks een lichte tegenwind sprong de atlete van VAC naar 6m39. In het speerwerpen, de discipline waarin de meerkampster het moeilijk blijft hebben, kwam ze tot 34m00. Dankzij een dubbele baanronde in 2’17″31 sloot Vidts haar weekend af op 6.029 punten, ofwel haar tweede zevenkamp ooit. Dankzij een zesde en achtste plaats van respectievelijk Yoika De Pauw en Sietske Lenchant was het Belgische team zeker van promotie.

Pittomvils trekt stijgende lijn door

Niels Pittomvils werkte eind mei opnieuw een volledige tienkamp af. Zijn puntentotaal van 7.510 punten was toen eerder een bijzaak, aangezien de VAC-atleet voor het eerst in jaren een volledige tienkamp kon afwerken. In Ribeira Brava begon Pittomvils gelijkaardig aan zijn tienkamp als in Götzis met 11″32 op de 100m. In het verspringen sprokkelde hij met 7m15 aardig wat punten. Het kogelstoten was met 13m72 nog niet top, maar opnieuw beter dan eind mei. In het hoogspringen liet Pittomvils punten liggen door slechts 1m89 te behalen. Afsluiten deed hij dan wel weer op niveau met 49″61 op de baanronde.

De tweede dag begon degelijk met een mooie 14″63 op de hoge horden en een worp van 45m53 in het discuswerpen. In het polsstokspringen deed hij het met 4m80 best aardig. Het was echter vooral in het speerwerpen dat Pittomvils zichzelf duidelijk terugvond met een stevige 58m61. Die positieve lijn trok hij door met een seizoensbeste in de afsluitende 1500m: 4’35″69. Met een totaal van 7.839 punten lijkt Pittomvils op de goede weg. Zijn PR van 8.051 blijft voorlopig nog overeind. De derde en elfde stek van respectievelijk Sander Maes en Stijn Dom hielpen ons land aan een gunstige positie in het klassement.

Laatste Europacup meerkamp?

Onze landgenoten zouden zomaar hun eerste en meteen ook laatste Europacup meerkamp hebben meegemaakt, aangezien European Athletics zelf laat uitschijnen dat het de laatste editie van de verschillende wedstrijden was.

Het Belgische team in Portugal – Foto: Robin Ramakers

De volledige uitslagen van het meerkampweekend in Portugal kan u hier terugvinden.

1 REACTIE

  1. Niet te vergeten, voor haar even grote bijdrage bij het meisjes team, junior Cassandra Evans die mooi 14 de werd en Willem Geuskens die dag twee door blessure helaas niet kon aanvangen.

Reacties zijn gesloten.