Met een duidelijk doel is Thomas Van der Plaetsen afgereisd naar de Décastar in Talence: zich kwalificeren voor het WK in Doha. Daarvoor zijn 8.200 punten nodig, geen sinecure. Voor de Europese kampioen van 2016 vormt Talence al een tweede poging voor die WK-limiet, nadat in april in het Zuid-Afrikaanse Germiston de stroom uitviel.

Hoeveel pech kan je hebben? O zo vaak liet het broze lichaam van Thomas Van der Plaetsen het de afgelopen drie jaar afweten. In april jongstleden was hij toch eens fit en gezond, lag na drie onderdelen in Germiston ruim voor op schema voor de WK-limiet, en toen viel de stroom uit. Einde wedstrijd.

Dan moet het maar in Talence gebeuren dit weekend. Ja, we schrijven moét. “Ik heb echt geen zin om voor het WK in Doha nog een extra meerkamp af te werken om mij te plaatsen voor het WK”, zegt Van der Plaetsen. “De ambitie is duidelijk dit weekend: die gevraagde 8.200 punten. Het is toch een beetje van moeten voor die WK-limiet en ik voel de nodige druk.”

De opeenvolging EK indoor in maart, Germiston in april en Talence in juni maakte het niet eenvoudig om de trainingen goed te plannen en in vorm te blijven. “We hebben er voor gekozen om het de afgelopen periode rustig aan te doen op training. We hoopten zo de vorm die ik had te behouden, zonder mij op te branden”, legt ‘VDP’ uit. “Ik denk dat het min of meer gelukt is. Het gevoel is zeker degelijk, al moet ik wel toegeven dat het de laatste weken niet altijd top was. Mijn eerste seizoenshelft sleept een beetje langer aan dan gepland.”

Met een gevoel dat goed is maar niet super, wat zijn dan de kansen op 8.200 punten? “Daarvoor ben ik hier en daarmee staat of valt mijn weekend. In de werpnummers zat ik in april al tegen mijn beste niveau ooit en heb ik sindsdien misschien nog wel wat progressie gemaakt, dus het moet mogelijk zijn.” In het allerbeste scenario komen ook zijn persoonlijk record van 8.332 punten en de OS-limiet van 8.350 punten in gevaar. “Dat zou het nog mooier maken, maar daarvoor komen er nog kansen. Het hoofddoel is de WK-limiet”, besluit Van der Plaetsen.