Ben Broeders heeft zich in Zweibrücken verzekerd van het WK in Doha. De Europese beloftekampioen in het polsstokspringen vloog in Duitsland over 5m71 en voldoet daarmee exact aan de limiet. Vorige week vrijdag verbeterde Broeders nog zijn PR naar 5m63.

Broeders schenkt zich met het ticket naar Doha een vroeg verjaardagsgeschenk. Morgen wordt de Leuvenaar 24. De afgelopen weken toonde Broeders al meermaals dat de limiet zeker binnen zijn mogelijkheden lag. Vanavond kon hij het waarmaken. Op 5m71 had de polsstokspringer ook nog het nodige overschot. Daarna ging de lat nog naar 5m76, waar hij enkele veelbelovende sprongen op afwerkte. Het Belgisch record van Arnaud Art (5m72) blijft voorlopig overeind.

Broeders: “Mooie vooruitzichten”

“Ik ben uitermate tevreden met mijn limiet. De omstandigheden en de sfeer hier in Duitsland zijn er deels voor verantwoordelijk, maar ik denk dat ik de voorbije wedstrijden al getoond heb dat ik limietrijp was. In de opwarming blies de wind nog iets te fel, maar op het moment waarop het moest gebeuren, was het echt perfect. Vorige week sprong in mijn PR nadat ik zes uur in de auto had gezeten. Vandaag was het maar drie uur. Dat verschil merk je toch duidelijk. Het is een enorme boost en veelbelovend met het oog op de rest van het seizoen. Op de Universiade wil ik deze prestatie bevestigen, maar vandaag telt vooral mijn ticket naar Doha. Ik ben opgelucht dat ik in alle rust naar dat WK zal kunnen toewerken. Het zijn mooie vooruitzichten. Vanavond ga ik er toch even van genieten”, klinkt het bij de atleet.

Tot slot vroegen we aan Broeders wat hij prefereert: een Belgisch record of een finaleplaats op het WK? “Doe dan toch maar die finaleplaats op het WK, want het BR gaat er dit jaar sowieso aan”, aldus de ambitieuze polsstokspringer.

Trainer Steven Taeleman: “Zo’n topsprong zat er al even in”

Broeders met zijn coach na afloop van het EK voor beloften in 2017 Foto: Jeroen De Meyer

Voor de trainer van Broeders, Steven Taeleman, kwam de limietsprong van zijn atleet niet geheel onverwacht. “De afgelopen weken maakten toch het één en ander duidelijk. Het was zelfs een soort van teleurstelling voor Ben dat hij op de IFAM nog niet over 5m71 ging. Dat was op dat moment veruit een van zijn beste competities ooit. Vorige week vrijdag heeft hij in Dessau ondanks een minder gevoel 5m63 gesprongen. Dan weet je dat er op een goede dag véél meer kan uitkomen. We wisten dat de omstandigheden in Zweibrücken ideaal zouden zijn, waardoor Ben ook aan de slag kon met andere stokken. Het is uiteraard mooi dat het nu allemaal in zijn plooit valt”, vertelt Taeleman.

“Hij moet absoluut genieten van het moment. Al durf ik te zeggen dat het me niet zou verwonderen als hij dit jaar nog hoger gaat. Op dit niveau telt elke centimeter. De Universiade is de eerstvolgende belangrijke afspraak. We hebben in eerste instantie gewerkt naar dat kampioenschap, dus deze vorm moet hij zeker kunnen vasthouden tot in Napels. Daarna beginnen we rustig aan de opbouw richting Doha”, besluit een fiere coach.